Logo ijsselenlekstreek.nl


<p>Jan van Dam in actie in de studio van IJsselstreek Radio.</p>

Jan van Dam in actie in de studio van IJsselstreek Radio.

(Foto: Hamida Omerovic)

IJsselstreek radio; Uit de hand gelopen hobby van Jan

Capelle - Jan van Dam begon heel wat jaren terug met zijn grote hobby. Inmiddels een uit de hand gelopen hobby. In de jaren ‘80 begon hij met radio maken. Hij startte met een groep medewerkers Radio Capelle. Deze zender was illegaal en werd gestart toen er in deze streek nog geen lokale omroep was. De zender werd uit de lucht gehaald. In 2004 startte hij IJsselstreek radio, stopte er even mee en is sinds kerst 2020 weer begonnen. Inmiddels is het voor hem een aardig uit de hand gelopen hobby geworden en runt hij de zender met vijf mensen. Hij is de drijvende kracht van deze zender op internet.

Door Annemarie van der Ploeg

“Nadat mijn illegale zender uit de lucht was gehaald, hebben we met z’n allen bij diverse lokale omroepen in de omgeving wat gedaan, maar dat beviel niet. Daarna startte ik dus in 2004 met IJsselstreek Radio op internet. Er kan zo natuurlijk vanuit de hele wereld naar ons worden geluisterd. Ik vind het leuk om zo veel mogelijk te kunnen vertellen wat er in de gemeente speelt. Maar om muziek te draaien is natuurlijk ook hartstikke leuk. De zender is inmiddels legaal en ik ben er ongeveer twee uur per dag mee bezig. Ik heb er ook nog een baan bij. Ik geef bij Joulz praktijkles aan middenspanningsmonteurs. Dus het heeft niets te maken met mijn vakgebied. Het heeft niets met computer of internet te maken. Maar het is afwisselend. Je komt met veel mensen in aanraking en dat is ook wel leuk”, legt Van Dam uit.

Er wordt op IJsselstreek Radio niet alleen over Capelle gesproken. Van Dam: “We geven informatie over een groter gebied, ook over Krimpen a/d IJssel en Ouderkerk a/d IJssel. Maar we richten ons dus echt op de IJsselstreek. Ik woon zelf in Capelle, dus dan weet je ook wat er in deze omgeving speelt. Je kunt er snel op inspelen als er wat gebeurt. Net zoals laatst met die brand op de Hoofdweg. Ik denk dat de mensen vooral luisteren voor de informatie, niet alleen maar voor de muziek. En we hebben natuurlijk onze eigen weerman, Leen de Koning uit Nieuwerkerk a/d IJssel. “

Van Dam heeft voor zijn grote hobby al plannen voor de toekomst. “Ik wil starten om ergens anders een studio te bouwen, waar we ook interviews kunnen houden. Dat is wel de bedoeling. En het liefst zouden wij natuurlijk ook een frequentie of een kabelfrequentie willen hebben. We hebben er heel veel geld en energie in gestoken en dan is het jammer dat je alleen op internet te beluisteren bent. Bovendien kost het meer moeite om naamsbekendheid te krijgen. Maar we zijn minder aan regeltjes gebonden en hebben dus geen strakke programmering. We mogen alleen geen reclame maken want dan krijg je te maken met kosten voor Buma/Stemra.”

“Omdat ik pas gestart ben, wil ik weer wat mensen verzamelen, die kunnen helpen en zelf ideeën hebben. Alles zelf doen, ga ik niet volhouden. Maar ik vind het nog steeds heel leuk om te doen en hoop het nog lang vol te houden”, besluit Van Dam.

IJsselstreek Radio is te vinden op www.ijsselstreekradio.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden