Logo ijsselenlekstreek.nl


<p>Arie E. Mudde schreef inmiddels al vier boeken, waarin hij putte uit zijn ervaring als rechercheur bij de politie.</p>

Arie E. Mudde schreef inmiddels al vier boeken, waarin hij putte uit zijn ervaring als rechercheur bij de politie.

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Rechercheur Mudde uit Capelle is nu schrijver

Capelle - Arie E. Mudde uit Capelle a/d IJssel werkte 40 jaar als rechercheur op verschillende afdelingen bij de politie en ging op 57-jarige leeftijd met vervroegd pensioen. Hij vloog de hele wereld over en besloot de reisverslagen die hij tijdens zijn werk had gemaakt te gebruiken om een boek te gaan schrijven. De ervaring die hij opdeed gebruikte hij ook voor zijn volgende boeken Inmiddels is Mudde bezig aan zijn vijfde boek, dat over een onderwerp dichter bij huis zal gaan.


Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - Mudde vertelt: “Toen ik met vervroegd pensioen ging, wist ik eerst niet wat ik wilde gaan doen. Ik had misschien nog wel door willen werken want ik vond het fantastisch. Maar ik besloot te gaan schrijven en in mijn eerste boek, ‘Dossier gesloten’, staat dus eigenlijk mijn loopbaan beschreven. Mijn tweede boek, ‘De Vergissing’, gaat over de laatste drie jaar van mijn werk, waarin ik in Suriname heb gewerkt aan verdovende middelen zaken. Dit boek gaat over een casinobaas die in verdovende middelen zit. Mijn derde boek heet ‘De Borneo affaire’. In de haven krijg je met zeelui te maken die midden op zee waren gegijzeld of gevangen genomen. Als zoiets op de Zuid-Chinese zee gebeurde, ging de bemanning naar Bangkok om aangifte te doen, maar omdat het Nederlanders waren, moesten ze aangifte doen in Nederland en dan was je dus drie maanden verder. Mijn boek gaat over een Nederlandse kapitein die in Indonesië gegijzeld wordt en waarvoor losgeld wordt betaald. Daarna loopt het anders af dan je verwacht. Mijn vierde boek speelt zich af in Australië, waar ik driekwart jaar ben geweest en waarvan ik de geuren, kleuren en smaken ken. Ik vond daar veel uit Nederland; VOC schepen, een museum waar de Batavia lag, straatnamen etc. Mijn boek gaat over een gezonken VOC schip, waaruit spullen verdwijnen. Hoofdpersoon is gepensioneerd politieman Aad Mulder, die opdracht krijgt van de regering om te gaan kijken waar die spullen blijven. De kaft van dit boek is ontworpen door mijn kleindochter Quinty Mudde. Mijn vijfde boek gaat waarschijnlijk over een schilderijenroof. Die in de Kunsthal in Rotterdam pak ik dan als basis. Al schrijvende gaat het een kant op. Maar hoe het afloopt?”

“Tijdens mijn werk maakte ik slechte, goede maar ook leuke dingen mee. Het schrijven vond ik niet moeilijk want ik was verslagen gewend, maar ik moest wel de taal een beetje aanpassen. Mijn boeken worden uitgegeven bij Uitgeverij Boekscout. Ik heb regie over het verhaal, maar moet alles zelf corrigeren. Er zit natuurlijk ook wel eens een foutje in. Maar ik doe het als hobby, kan alle kanten op en ik kan de gekste situaties creëren. Voor het geld moet je het niet doen. Ik vind het leuk als ik een presentatie mag geven of dat ik in een radioprogramma kom. De sociale dingen die ik meemaak, vind ik veel meer waard dan geld. Die zorgen voor een kers op de taart”, besluit Mudde.

Meer over Arie E. Mudde en zijn boeken is te vinden op www.boekscout.nl en via Google.

www.boekscout.nl  

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden