<p>&#39;Zandlopers&#39; Stevin Bos en Rutger de Jonge bepakt in training met bepakking.&nbsp;&nbsp;</p>

'Zandlopers' Stevin Bos en Rutger de Jonge bepakt in training met bepakking.  

( Foto: Jarik van Duijn)

Capellenaren gaan de uitdaging aan

Capelle - Capellenaren Stevin Bos (20) en Rutger de Jonge (22) hebben zich ingeschreven voor de Marathon des Sables, een zesdaagse ultramarathon van 254 kilometer in Zuid-Marokko. De ultramarathon zal plaatsvinden in oktober 2021. Inmiddels zijn ze samen begonnen met de voorbereidingen van dit avontuur.

Door Annemarie van der Ploeg

Het initiatief om hieraan deel te nemen, kwam van Rutger. “Ik heb me als eerste ingeschreven, nadat ik via een collega van mijn vader op het spoor van deze ultramarathon was gekomen. Wat mijn drive is? Het feit dat het onmogelijk lijkt, triggert mij heel erg. Het zijn eigenlijk zes marathons maar dan wel in 45 graden. Het lijkt onmogelijk maar ik geloof dat je als mens tot heel veel in staat bent, ook samen. Ik ben heel blij dat Stevin er uiteindelijk bij is gekomen. Dat was een mooi moment.” Stevin: “Toen Rutger mij vroeg mee te doen, raakte ik gaandeweg enthousiast. Toen Rutger mij vroeg, raakte ik gaandeweg enthousiast. Na alles tegen elkaar afgewogen te hebben, heb ik me anderhalve maand later ook ingeschreven.” We hebben ons individueel ingeschreven, maar het is een avontuur wat je samen aangaat. Je komt jezelf mentaal erg tegen, maar helpt elkaar op momenten dat je bijvoorbeeld geen zin hebt om te trainen. Dat is enorm belangrijk.

Beiden wilden niet alleen voor henzelf meedoen, maar ook voor een goed doel. Rutger: “We hebben wel een tijdje gezocht, maar hebben uiteindelijk voor een project binnen Stichting MAF gekozen. Door burgeroorlogen zijn in Zuid-Soedan 4 miljoen mensen gevlucht en 400.000 mensen overleden. Wij halen geld op voor het vliegtuig, dat Zuid-Soedan bereikbaar maakt voor primaire levensmiddelen. We hebben bedrijven die ons sponseren zoals Bike Totaal Krimpen, RVS-products en ISO groep. Anderzijds organiseren wij ook acties om geld op te halen. We hebben kerstbomen en oliebollen verkocht en zijn nu bezig met de verkoop van fruitpakketten voor het goede doel.”

Doordat de ultramarathon in april niet doorging, moest de training worden aangepast. “In januari waren we nog vol gas aan het trainen, maar hebben dat een beetje afgeremd omdat je anders te vroeg op het hoogtepunt van de training komt. We hebben advies gevraagd aan mensen die de run vaker hebben gelopen”, vertelt Stevin. “Uniek aan deze race is dat deze zelfvoorzienend is. “Je hebt alles bij je, zoals een antigifpomp tegen giftige schorpioenen, powerfood, gaspitje en slaapzak. Voor water en tenten zorgt de organisatie. De tas mag maximaal 12,5 kg wegen”, legt Rutger uit.

Stevin: “Na inschrijving komen er vragen die je bezighouden waar je nog geen antwoord op hebt.” Rutger besluit: “ Maar wij geloven erin en als dat geloof er niet is, moet je het ook niet doen. Ons doel is om de race te halen en zo veel mogelijk geld op te halen.”

Meer info over de Zandlopers, bestellen van fruitpakketten of sponsoring op www.zandlopers.nu. Facebook: Zandlopers en Insta: dezandlopers.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden