<p>Ruiters in het Schollebos.</p>

Ruiters in het Schollebos.

(Foto: )

Ruiters durven het Schollebos niet meer in vanwege loslopende honden

Capelle - Hoewel de temperaturen de afgelopen maanden slechts drie maal boven de twintig graden kwamen, wordt er in het Schollebos flink gewandeld door mens en dier. Paardenliefhebbers lopen al dan niet vanuit de manege een rondje in de frisse buitenlucht, hondenliefhebbers laten hun viervoeter al wandelend uit. En daar zit nu juist het grote knelpunt.

Door Cor Hulsbus

Sommige honden vinden het blijkbaar heerlijk om de grote andere viervoeters al spelend uit te dagen en springen tegen de paarden op en jagen de ruiters en amazones doodsangsten aan. De bosruiters van de Capelse Manege en Manege Parkzicht durven om die reden het Schollebos niet meer in terwijl de ruiterpaden daar alle gelegenheid toe geven. Anneke heeft daarom aan de bel getrokken. “We hebben de laatste weken regelmatig ernstige situaties meegemaakt met gewonde paarden tot gevolg. Paarden zijn gebeten en er ontstaan vervelende ruzies. Sommige honden zijn speels en bijten en blaffen naar de paarden die daar erg van schrikken met alle gevolgen van dien. Diverse ruiters hebben zo al een flinke smak gemaakt vanaf een stijgerend paard. Paarden sloegen op hol en ruiters raakten gewond. Wij zouden dan ook graag zien dat hondenliefhebbers rekening houden met de ruiters en paarden op de ruiterpaden. Die paden zijn speciaal voor hen aangelegd.” Nienke van Es laat namens Handhaving Capelle weten het probleem zeer serieus te nemen. “Ik ga acties inplannen om het ruiterpad vaker mee te nemen in verband met honden die daar los lopen. Het Schollebos is (op een paar plekken uitgezonderd) een losloopgebied. Echter mogen de honden niet op het ruiterpad en mogen ruiters geen gebruik maken van de voet en fietspaden als er een ruiterpad aanwezig is. Ik ga mijn best doen om dit soort bijtincidenten te voorkomen.” De gemeente kijkt al geruime tijd zeer serieus naar een aanlijnplicht in het Schollebos.

In de manege zijn de loslopende honden regelmatig het gesprek van de dag. Ook voor Simone. “Paarden zijn prooidieren en daardoor ook vluchtdieren. Honden daarentegen zijn van oorsprong roofdieren. Veelal in situaties waarbij de paarden het tempo iets versnellen, slaat een hond aan en rent door de struiken achter het paard aan, jaagt het op en probeert in de benen te bijten. Dit leidt tot angstaanjagende situaties. Zolang dit gedrag bij honden niet onder controle is, is het zeer verstandig de hond aangelijnd te houden. Maandag weer zo’n voorval gehad. Voorbij de volkstuintjes wilde ik aandraven en uit het niets uit de bosjes rende er een hond achter mij aan. Paard schoot weg, maar ik kon hem gelukkig omdraaien en voor de hond stilzetten. De baasjes hebben vaak geen benul. Ik heb het al vaker aan eigenaren uitgelegd. U kunt het vergelijken met een spook dat ineens voor u staat. Niemand zit op ongelukken te wachten. Wij hopen dan ook dat mensen echt beter op hun trouwe viervoeter gaan letten.”

Anneke en Simone wilden niet met hun echte namen in de krant. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden