Foto:

Leefgoed De Olifant begint weer te bruisen

Nieuwerkerk/Ver Hitland - Het Leefgoed heeft niet stilgestaan in het afgelopen half jaar en staat klaar om de draad zo snel dat kan weer op te pakken. Het terras gaat open van woensdag tot en met zondag 12.00 tot 18.00 uur en de Beeldentuin van 10.00 tot 18.00 uur. Voor bezoekers en passanten zijn vanaf 10.00 uur al drank en snacks to go verkrijgbaar.

Beeldentuin start 9 mei

De voorbereidingen voor de jaarlijkse Beeldentuin op het Leefgoed zijn in volle gang. De vaste collectie kunstobjecten heeft een schoonmaakbeurt gekregen. Deze week worden de laatste grote objecten geplaatst dankzij de inzet van Blok Hoveniers, dat het transport van grote werken van en naar Groningen voor zijn rekening neemt. Als voor alles een mooie plek is gevonden op het terrein wordt de routing uitgezet en de loopfolder samengesteld die de bezoekers bij de ingang kunnen pakken. Een voorproefje van de nieuwe expositie is al te zien op de website leefgoed.nl.

Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld hebben acht nieuwe gerenommeerde kunstenaars bereid gevonden mee te werken aan de tentoonstelling, die tot 31 oktober gaat duren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze activiteit op het Leefgoed in de smaak valt bij het publiek. Vorig jaar won het Leefgoed zelfs de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. De coronacrisis gooide toen wel roet in het eten, maar daardoor lieten de organisatoren zich niet van de wijs brengen. Om mensen langer de kans te geven om de tuin in alle rust te bezoeken bleef die open tot eind oktober, in plaats van half september. Dit beviel zo goed, dat is besloten ook dit jaar open te blijven tot 31 oktober. Vanaf zondag 9 mei zijn er naast de werken uit de standaardcollectie, waaraan er vorig jaar een werd toegevoegd van Lex Schilperoord, objecten te zien van Gjalt Blaauw, Petra Boshart, Hendrike Huijsmans, Raph Janssen, Wilfrie Linssen, Anton Vrede, Fredy E. Wubben en Jeroen Jacobs.

De Beeldentuin kun je gratis bezoeken van woensdag tot en met zondag 10.00 tot 18.00 uur.

Shakespeare in the Park

Op de zaterdagen 15 en 29 mei gaan de acteurs van Altstadt Rotterdam op een ludieke wijze fragmenten uit Shakespeare-stukken vertolken. Dit gebeurt op verschillende locaties op het Leefgoed. Het wordt een take-away-doorwandel-voorstelling. Romeo en Julia zullen zeker niet ontbreken. Het gebeurt veilig in de buitenlucht voor kleine groepjes van maximaal acht personen, die onderling wel de coronamaatregelen in acht moeten nemen. De tickets zijn 35 euro, daarin inbegrepen is een box vol lekkernijen en een heerlijk drankje. Wie het wil meemaken kan een tijdslot reserveren. 

De acteurs zijn: Said El Abboudi, Délano van den Berg, Elsie de Brauw, Patricia Gruber, Sofie Habets, Maxime Heemskerk, Bart Kiene en Philippe Lemaire. Voor wie zich afvraagt waarom die namen zo bekend voorkomen; de kans is groot dat u ze eerder zag in het gezelschap Mooi Weer & Zo dat de afgelopen jaren regelmatig stukken speelde op het Leefgoed. Meer informatie vindt u via leefgoed.nl.

Groen op Leefgoed krijgt upgrade

De groeninrichting op het Leefgoed heeft een metamorfose ondergaan. In samenspraak met een landschapsspecialist is het gebied beter afgestemd op de landelijke omgeving. Sommige bomen moesten verdwijnen om plaats te maken voor andere, inheemse soorten. Bij de herbeplanting is rekening gehouden met de historische context van het poldergebied. Er zijn nieuwe wilgen aangeplant haaks op de kavels en geriefhout en elzensingels parallel aan de kavels. Nieuwe hoogstamfruitbomen zijn geplant achter het Rijksmonument. Het grote grasveld van de Beeldentuin moet kansen geven aan inheemse grassen, kruiden en bloemen, waardoor er nog meer natuur terugkomt op het Leefgoed.

Bouw de Weide Plaets vordert gestaag

De nieuwe vergaderlocaties De Weide en De Plaets krijgen al duidelijk vorm. Het wordt een gebouw voorzien van zonnepaneeldaken met gescheiden ingangen waarin twee vergaderruimtes worden gerealiseerd. Deze komen in de plaats van de voormalige Blokhut. De ‘oude’ Plaets naast de keuken van restaurant De Dames wordt in gebruik genomen als onderkomen voor het personeel. Als het nieuwe pand er staat, is het Leefgoed qua bebouwing klaar. Vorig jaar werden de parkeerplaatsen al aangelegd die deze capaciteitsvergroting kunnen opvangen.

Activiteiten beter op elkaar afgestemd

“We hebben besloten om de invulling van de locaties iets te veranderen, waardoor we de rust en kwaliteit beter kunnen waarborgen”, vertelt investeerder Ahja Sipkema, die samen met Ariann Kraaijeveld de directie voert. “In de vergaderlocaties, met uitzicht over het polderlandschap, worden geen recepties en feestjes meer gehouden. De Kas wordt van maandag tot en met donderdag gebruikt als lunchruimte voor de mensen die de vergaderlocaties huren voor een workshop, meeting of cursus. De Kas is verder beschikbaar voor presentaties, recepties en andere gezellige bijeenkomsten. Zij het met restricties met betrekking tot omvang van het gezelschap en geluidsbeperkingen. Zo mag er alleen akoestische muziek worden gemaakt. Restaurant De Dames heeft in 2019 al een upgrade gekregen en blijft de catering verzorgen op de locaties.” De activiteiten worden georganiseerd door non-profit Stichting Leefgoed de Olifant. Deze heeft het doel om het Leefgoed met ondermeer Rijksmonument Steenoven de Olifant in stand te houden en publiekstoegankelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden