<p>Ans van Roermund overhandigt wethouder Harriet Westerdijk de eerste loten van de Zonnebloem. Foto: Annemarie van der Ploeg</p>

Ans van Roermund overhandigt wethouder Harriet Westerdijk de eerste loten van de Zonnebloem. Foto: Annemarie van der Ploeg

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Al meer dan 70 jaar Zonnebloem in Capelle

Al meer dan 70 jaar zorgt de Nationale Vereniging de Zonnebloem dat mensen met een lichamelijke beperking ook volop van het leven kunnen genieten. Afgelopen week werd de aftrap gegeven voor de Zonnebloem loterij waarvan de opbrengst volledig naar de vereniging gaat.

Capelle - Momenteel is het alleen mogelijk om de mensen even te bellen, een quiz te organiseren en afgelopen kerst was er een mooi kerstpakket in plaats van het jaarlijkse kerstfeest. Maar de vereniging zit alweer vol plannen voor als het weer kan. Afgelopen vrijdag overhandigde Ans van Roermund, een van de twee voorzitters van de Zonnebloem Capelle, de eerste loten aan wethouder Harriët Westerdijk.

“De Zonnebloem is een vereniging dus we moeten het echt van giften en bijvoorbeeld de loterij hebben om allerlei dingen voor onze gasten te organiseren. Het zijn mensen met een lichamelijke beperking, die heel hard zijn getroffen door corona. Ze zitten heel geïsoleerd en hebben geen bewegingsvrijheid. 

Koffie of een quiz

“De leuke dingen die wij normaal voor ze organiseren, zoals bijvoorbeeld dagjes uit, ze bezoeken en koffie met ze drinken, gaan allemaal niet. Vanaf vorig jaar hebben we iedere keer geprobeerd leuke dingetjes te verzinnen, zoals iets naar ze toe brengen of een quiz organiseren over Capelle. Zo hebben wij geprobeerd om ze aangesloten te houden bij de samenleving”, legt Van Roermund uit.

De gasten van de Zonnebloem zijn voornamelijk 80-plussers. Van Roermund: “Deze mensen hebben of geen familie meer of deze wonen te ver weg. Als je dan bij iemand gaat zitten en vraagt wat deze heeft gedaan, dan zie je die opleven. Zo krijgen ze toch een stukje aandacht. Wij kunnen zorgen voor een goed sociaal leven maar bij die mensen vallen er steeds meer mensen weg en dan wordt het heel stil. Als je dan iets mankeert wordt het heel lastig en het vangnet van vroeger is er ook niet meer. 

Nieuwe plannen

“Wij merken als wij iets gaan brengen, dat de mensen zeggen: ‘Je bent de eerste die ik in drie weken spreek’. Momenteel bellen we ze af en toe om te vragen hoe het ermee gaat. Eigenlijk zit aan het Zonnebloemwerk vast dat je heel dicht bij de mensen komt, een arm om hen heen slaat of een kneepje in de hand geeft. Dat kan momenteel niet door corona. We hopen dat alles dit jaar snel opgelost wordt. Wij maken alvast weer nieuwe plannen.”

Wil je loten kopen van de Zonnebloem? Er zijn mooie prijzen te winnen zoals een vakantie in Nederland, een elektrische fiets, talloze dagjes uit, een laptop, I-pad en e-reader, diverse cadeaubonnen en diverse geldprijzen. Meer hierover is te vinden op de website van de Zonnebloem Capelle of op de Facebookpagina ‘Zonnebloem in het hart van Capelle’.

De Zonnebloem Capelle zoekt ook vrijwilligers. Leeftijd is niet belangrijk. Jongeren zijn ook van harte welkom. Als je maar een beetje affiniteit hebt met ouderen. Kijk voor contact en aanmelden op

www.zonnebloem.nl/capelle

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden