Foto: pr

Geslaagde try-out met coronaproof voorlichting over het mbo

In een heerlijk zonnetje kregen derdejaars leerlingen van Comenius Mavo Capelle dinsdagmorgen 20 april op het schoolplein aan de Lijstersingel coronaproof voorlichting over mbo-opleidingen die ze na hun eindexamen in 2022 kunnen volgen. 

Capelle - Comenius Mavo kreeg de try-out van deze exclusieve voorlichting door Zadkine, nu live open dagen en rondkijkdagen op deze mbo-instelling niet mogelijk zijn. De leerlingen maakten zo op een aantrekkelijke manier kennis met het mbo. Na afloop zeiden ze dat ze het interessant en handig vonden. 

Marco en Remco, de voorlichters van Zadkine, kwamen voor dit event met een bus naar de Comenius Mavo Capelle. Ze gaven rond deze bus in de buitenlucht informatie over het mbo en over de twaalf colleges van Zadkine, variërend van het Horeca College tot de Veiligheidsacademie. 

Ook beantwoordden ze vragen van de leerlingen. Het Comenius College werd voor de try-out uitgekozen omdat de leerlingen van deze school het goed blijken te doen op Zadkine. Ook online leerlingen erbij betrokken.

De aanwezigheid van de Zadkine-bus op het schoolplein paste in een speciale dubbele les loopbaan- en beroepenoriëntatie (LOB) die werd gehouden in de aula. Zo’n dertig leerlingen van Comenius Mavo maakten de voorlichting live mee, dertig andere leerlingen werden er digitaal bij betrokken door decaan mevrouw Mourik. 

Decaan Mourik vroeg de leerlingen eerst een online beroepskeuzetest in te vullen. Uit deze test kwam een beroep, en daarvoor werd ook een aantal passende mbo-opleidingen aangeraden. 

De leerlingen konden vervolgens van deze opleidingen op de site www.keuzegids.org opzoeken hoe huidige studenten deze studie aan een bepaalde mbo-instelling waarderen, wat de baankansen zijn en welk uurloon mogelijk is. Ze bedachten alvast vragen voor hun ontmoeting met de Zadkine-voorlichters. 

Vervolgens gingen ze in groepjes van maximaal zes leerlingen naar buiten om informatie te krijgen en hun vragen te stellen. Vragen Er werden vragen gesteld als ‘Wat is mbo eigenlijk?’ en ‘Wat is het verschil tussen eerst naar het mbo en dan naar het hbo gaan of eerst naar de havo en dan naar het hbo?’ 

Marco en Remco konden uitleggen dat hun onderwijsinstelling onderwijs biedt dat bestaat uit theorie, veel stage, en praktijktraining op school (practicum) in mooie ruimtes als een echt restaurant, een beautysalon of vliegtuig. 

Ook konden ze uitleggen dat de doorstroom via het mbo naar het hbo leerlingen aan veel meer praktijkervaring helpt dan de doorstroomroute via de havo, al is deze een jaar korter. Sommige leerlingen werden aan een eerste idee geholpen over hun toekomstige richting, andere hadden specifieke vragen zoals: ‘Hoe word ik patholoog-anatoom?’ 

Op die laatste vraag was het antwoord: ‘Dan is de laborantenopleiding op het Techniek College Rotterdam een goede eerste opleiding.’ Tips Marco en Remco maakten duidelijk dat ze geen reclame wilden maken voor alleen Zadkine. ‘Wij willen graag dat jullie een goede keuze maken.’ 

Daarvoor gaven ze leerlingen de tip om in te schrijven voor een meeloopochtend of -middag; die zijn namelijk nog wel mogelijk. Een andere tip was om de talen niet te laten vallen bij het kiezen van hun vakken in het vierde leerjaar, omdat internationalisering belangrijk is. Meer informatie: www.comenius.nl en www.zadkine.nl 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden