<p>Dood hout in het Schollebos; een plek voor nieuw leven!</p>

Dood hout in het Schollebos; een plek voor nieuw leven!

(Foto: Edith Stuivenberg)

Nieuw leven in het Schollebos

Capelle - In het Schollebos werden voor de veiligheid bomen langs de paden gekapt. De overgebleven bomen hebben nu ruimte om te kunnen groeien. De gekapte bomen werden niet afgevoerd, maar blijven in het bos liggen. Dood hout barst van het leven en dat is goed voor de biodiversiteit!

Door Edith Stuivenberg van de Bomenstichting

Capelle aan den ijssel - Een dode boom is het begin van nieuw leven. Bastkevers boren gaten in dood hout. In oude kevergangetjes maken verschillende soorten bijen en wespen hun nestjes. Veel paddenstoelen, larven van kevers, vliegen, muggen en rupsen van nachtvlinders leven van rottend hout. Dat is voer voor veel vogels. In een rottende stamvoet vinden insecten, muizen en amfibieën een schuilplekje. Dood hout op de grond en dode staande bomen zijn belangrijke bouwstenen voor een gezond bos. Bij het volledig opruimen van een boom kunnen ongeveer 600 soorten paddenstoelen en 1350 soorten kevers aan het werk geweest zijn! Het opruimen van dood hout vermindert de biodiversiteit in een bos met ongeveer de helft. Dood hout: verliespost of nalatig en slordig bosbeheer? Tot 1970. Wij hadden toen nog veel productiebossen voor de houtopbrengst. Eén soort bomen, die allemaal netjes in rijtjes achter en naast elkaar stonden. “Dood hout? Brengt geen geld op. Weg ermee!”. “Insecten? Als ze maar geen gaatjes in het hout maken.” “Een zieke boom? Kappen!” Tot 1985. “Dood hout?! Dat is afval van het bos. Moet je opruimen. Dat staat zo slordig.” Vanaf 2012. “Dode takken en bomen die in het bos liggen te verrotten? Breng ze naar de biogascentrale!” Kijk in het Schollebos eens naar een dode boom of takken op de grond. Zie je de gaatjes waarin insecten zijn gekropen?

Tip

Het is voorjaar in het Schollebos! De daslook bloeit en dan ruikt het hele Schollebos erg lekker. Lekker even uitwaaien en genieten van de zon en de natuur. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: Geef elkaar de ruimte, vermijd drukke plekken en tijdstippen en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten. Nog even volhouden!

Meer weten?

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via: www.bomenstichting.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden