<p>Henri Moret (links) en Ruud Clerinck. (Foto: Jan Kok)</p>

Henri Moret (links) en Ruud Clerinck. (Foto: Jan Kok)

(Foto: Jan Kok)

‘We doen het allemaal voor het milieu’

Capelle - Henri Moret en Ruud Clerinck waren in 2020 bestuurders van de Vereniging van Eigenaren (VvE) De Bugel in Schollevaar. In 2012 is de vereniging van eigenaren begonnen met het verduurzamen van de woningen van De Bugel. Het Energie Collectief Capelle (ECC) heeft hen daarbij steeds geadviseerd. Henri en Ruud vertellen over de duurzame maatregelen die ze genomen hebben. Ook geven ze tips aan andere VvE’s.

Kunnen jullie iets vertellen over De Bugel?

“De Bugel is een VvE met zeventig appartementen in Schollevaar. We hebben bewoners van alle leeftijden, maar het grootste deel is al wat ouder. Veel bewoners zijn bezig met duurzaamheid. Zij komen met informatie en ideeën.” Helaas is het niet mogelijk om alle ideeën uit te voeren. Daarover vertelt Ruud: “Zo ontvingen we van bewoners advertenties over isolatie. Zulke maatregelen zijn mooi, maar vaak erg duur. De servicekosten zouden er flink door stijgen en dat willen de meeste bewoners niet.”

Hoe kwamen jullie op het idee om als VvE met duurzaamheid aan de slag te gaan?

De mannen vertellen: “In 2012 gingen enkele bewoners naar een informatieavond van het ECC over zonnepanelen. Zij kwamen daar enthousiast van terug. Als VvE maakten we toen een afspraak met het ECC en deze heeft daarna bij diverse partijen offertes aangevraagd waaruit een keuze is gemaakt. Het ECC is daarna gevraagd om een presentatie op de ledenvergadering te geven. Dat maakte dat in 2014 iedereen akkoord ging met het plan om zonnepanelen te plaatsen. In juni 2014 kregen we er 132. Die doen het nog goed: we wekken meer energie op dan dat we verbruiken!” Op dit moment hebben we last van een vervelende storing waardoor we minder energie opwekken. We verwachten dat de storing pas begin maart 2021 kan worden opgelost door het bedrijf dat de zonnepanelen op ons dak onderhoudt”.

“We zitten allebei al ruim dertig jaar in de VvE. Vorig jaar hebben we nog een duurzaamheids cursus gevolgd voor VvE-bestuurders. Gemeente Capelle organiseerde die samen met het ECC en VvE-Belang, een belangenorganisatie voor appartementseigenaren. Onderdeel van de cursus was een bezoek aan de WoonWijzerWinkel. Daar zagen we allerlei voorbeelden van zonnepanelen, isolatie, ventilatiesystemen en warmtepompen. We kregen direct weer nieuwe ideeën!”

Welke maatregelen hebben jullie verder al genomen?

“Na de zonnepanelen hebben we de oude dakventilatoren vervangen. De nieuwe zijn veel duurzamer. Ook is er HR++-glas geplaatst aan de galerijkant van de woningen. In de gangen van de bergingen is er ledverlichting geplaatst met een bewegingssensor. Daardoor hoeft het licht niet altijd aan te staan, maar alleen als iemand in de berging moet zijn. Begin februari 2021 is de buitenverlichting op de galerijen, de begane grond en de entreehal-en trappenhuisverlichting vervangen in ledverlichting.” 

Ruud: “De energierekening is een stuk lager dan vroeger en wordt verwerkt in de jaarbegroting. Daarnaast zetten we elk jaar vast een bedrag opzij in een reservefonds voor de zonnepanelen voor bijvoorbeeld reparaties. Toch worden we er als VvE niet rijk van. Dat geeft ook niet, we doen het voor het milieu.”

Wat zouden jullie graag nog verduurzamen in De Bugel?

“We willen nog heel veel veranderen, maar in de laatste ledenvergadering hebben wij onze taken neergelegd en zitten we sindsdien zonder bestuur, omdat geen van de leden zich beschikbaar heeft gesteld. De meeste bewoners zien zo’n taak niet zitten. Het wordt spannend dus, wat er met de VvE gaat gebeuren.”

Henri: “Het ECC heeft een voorstel voor de vereniging opgesteld voor verdere verduurzaming van het gebouw. Dit voorstel komt op de agenda van de algemene ledenvergadering (ALV). Ik hoop dat de bewoners het er mee eens zijn om een nulmeting uit te laten voeren. Isoleren is goed, maar we moeten eerst weten wat ons gebouw nodig heeft. Een nulmeting geeft duidelijkheid en laat zien wat er mogelijk is.”

Wat vinden jullie van de initiatieven van de gemeente?

Henri: “Ik vind de initiatieven goed. De gemeente helpt de VvE’s en geeft tips. We kunnen naar cursussen, werkgroepen of naar een energieloket. Inmiddels heeft de gemeente zelfs een tweede energieloket geopend op het Amnestyplein. Het zou wel goed zijn als de gemeente meer de wijken ingaat. Daar kunnen ze dan hun duurzaamheidsplannen toelichten. Nu is er soms nog onduidelijkheid bij bewoners.”

Hebben jullie nog tips voor andere VvE’s?

“Neem contact op met het ECC! Zij hebben de kennis en veel ervaring met verduurzaming én met het ondersteunen van VvE’s. Bovendien zijn ze ook nog eens gratis, omdat ze met vrijwilligers werken.” Verder kan er een beroep worden gedaan op de VvE-Helpdesk. Astrid Kennis, de VvE verduurzamingsadviseur van de gemeente staat klaar voor alle vragen over verduurzamen van een VvE. duurzaam@capelleaandenijssel.nl.

Kijk voor meer informatie over Energie Collectief Capelle (ECC) op https://www.energiecollectiefcapelle.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden