<p>Een ijsvogel houdt helemaal niet van ijs, want dan kan het vogeltje niet vissen.</p>

Een ijsvogel houdt helemaal niet van ijs, want dan kan het vogeltje niet vissen.

(Foto: )

Natuur in Capelle: IJsvogels houden helemaal niet van ijs

Capelle - De ijsvogel is wel een van de prachtigste vogels die we in Capelle al tientallen jaren kunnen bewonderen. Hij broedt daar al die jaren in het Schollebos, maar mogelijk zijn er nog 1 of 2 broedpaartjes elders in Capelle. Hij wordt ook regelmatig waargenomen in Schollevaar, in Oostgaarde en Schenkel.

Door Ruud Sterk

Vaak zie je hem alleen maar snel voorbij vliegen, wat hem bijnamen als ‘Blauwe Flits’ of ‘Vliegend Juweel’ heeft opgeleverd. IJsvogels zijn viseters, al hoewel ze ook waterinsecten lusten, maar daarvoor hebben ze dus wel open water nodig om te vissen. Zij houden daarom helemaal niet van ijs! De lichaamstemperatuur van vogels is 42-43 graden. Om dat kacheltje brandend te houden in de winter moeten ze echt elke dag (met ‘s winters ook nog eens kort daglicht om te kunnen vissen) voldoende eten. Een dag zonder eten is al fataal! In vorstperiodes gaat soms wel 75 procent van de Nederlandse ijsvogelpopulatie ten onder. Andere vorstgevoelige soorten trekken naar het verre zuiden om te overwinteren, maar de ijsvogel niet.

Waarom dan toch die naam ‘ijsvogel’? Niet dus omdat ze van ijs houden. Normaliter is de ijsvogel erg schuw, maar bij voedselschaarste zag men ze vroeger vooral bij ijswakken om te vissen: de honger is dan groter dan hun schuwheid. Dit zagen we onlangs ook in Schollebos.

Zie je een ijsvogel? Stoor hem niet en blijf op afstand, minstens 20 meter! Gelukkig worden de eventuele winterse verliezen weer geheel of gedeeltelijk gecompenseerd doordat ze in het broedseizoen meestal 3x broeden met gemiddeld 4-5 jongen per broedsel. De broedplaats (een gegraven pijp in een steile oeverwand) moet dan niet verstoord worden, door bijvoorbeeld vissers.

Een ijsvogel wordt echt niet tientallen jaren oud: toch zijn ze al tientallen jaren in Schollebos aanwezig, een teken dat ook in Capelle generaties ijsvogel worden opgevuld. Mijn vrouw en ik hebben inmiddels ingeburgerde namen gegeven als ‘IJsvogelvijver’ en ‘IJsvogelsluisje’. Het sluisje is zo genoemd omdat we daar zo’n 30 jaar geleden onze eerste Capelse ijsvogel zagen.

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden