Foto:

Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

Capelle - Ook dit jaar strijden meer dan 375 Zuid-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lezen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Niet op een podium of in de bibliotheek, maar via video’s en livestreams. De provinciale winnaar gaat door naar de Nationale Voorleeswedstrijd op 26 mei.

Het is niet anders: ook De Nationale Voorleeswedstrijd 2020-2021 moet rekening houden met de coronamaatregelen. Nu de bibliotheken gesloten zijn en de scholen lang dicht geweest, organiseren de bibliotheken hun lokale voorrondes daarom via een livestream of het insturen van voorleesfilmpjes. De kinderen die in hun gemeente of regio het beste uit de bus komen gaan door naar de provinciale finale.

Provinciale finale

De in totaal 80 winnaars van de Zuid-Hollandse voorrondes gaan in maart opnieuw de strijd aan via hun voorleesvideo’s. Een jury van deskundigen bepaalt vervolgens in de tweede week van april, ook weer online, wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De winnaar wordt groots verrast op school. Hij of zij krijgt een grote prijzenbeker, een oorkonde en een Boekenbon. 

 

De provinciale winnaar vertegenwoordigt Zuid-Holland ook tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswed­strijd op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar is een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. 

Aantal voorlezers en favoriete boeken

Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen. Meer resultaten van de schoolrondes vindt u in bijgaand overzicht meest gelezen boeken.

 

Beter leren met 15 min. lezen per dag

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie voor meer informatie: www.lees15minutenperdag.nl

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon. Meer informatie is de vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden