<p>Nicoline van der Lugt: &#39;Door de KlimaatGesprekken ben ik nog bewuster en denk ik na voor ik iets koop of weggooi.&#39;</p>

Nicoline van der Lugt: 'Door de KlimaatGesprekken ben ik nog bewuster en denk ik na voor ik iets koop of weggooi.'

(Foto: Jan Kok)

‘Ik dacht dat ik niets nieuws kon leren’

Capelle - Nicoline van der Lugt is 58 jaar en woont met haar gezin in ‘s Gravenland. In haar werk als communicatieadviseur is ze dagelijks bezig met duurzame energie. Toch kwam ze er via de workshops van KlimaatGesprekken achter dat ze nog duurzamer kon leven dan ze al deed. Ze vertelt over haar ervaringen en over wat ze leerde bij KlimaatGesprekken.


Ben je veel bezig met duurzaamheid?

“Ja, elke dag! Ik werk als communicatieadviseur bij branchevereniging Techniek Nederland. Daar houd ik me bezig met de energietransitie”, vertelt Nicoline. “Toen onze installatiemonteurs steeds vaker vragen van klanten kregen over het verduurzamen van woningen, wilde ik ervoor zorgen dat zij antwoord konden geven. Via het programma ‘The Green Make-over’ van SBS6, waar ik ook bij betrokken was, leerde ik KlimaatGesprekken kennen. Dat leek me een goede manier voor de monteurs om over duurzaamheid te leren. Maar ik wilde het eerst zelf proberen, dus heb ik me opgegeven voor KlimaatGesprekken.”


Wat zijn KlimaatGesprekken precies?

“KlimaatGesprekken zijn workshops over duurzaamheid. Met een kleine groep leer je in zes gesprekken meer over duurzaamheid op verschillende gebieden, zoals wonen, eten en reizen. Meestal in de vorm van gesprekken over een thema, een spel of kijk je een filmpje. Een klimaatcoach leidt de workshop en geeft tips. Je kunt meedoen als particulier of met je bedrijf. Ook kun je je aanmelden als klimaatcoach. Je volgt dan een cursus, waarna je zelf de KlimaatGesprekken mag leiden.”
“Ik dacht dat ik niets nieuws meer hoefde te leren over duurzaam leven”, herinnert Nicoline zich. “Maar de KlimaatGesprekken lieten me zien dat dat wel zo was. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik mijn groente en fruit beter uit landen dichtbij Nederland kan halen. Dat is beter voor het milieu.”


Wat heb je gedaan om duurzamer te leven?

“Ik woon met mijn gezin in een duurzaam huis. We hebben de kozijnen en het glas vervangen. Het huis is daardoor goed geïsoleerd. We gaan bewust om met energie. Wat ik ook belangrijk vind, is om niet te veel weg te gooien. Kleding bijvoorbeeld. Ik kijk nu of ik oude of kapotte kleding kan repareren. Of misschien kan iemand anders het nog dragen. Door de KlimaatGesprekken ben ik nog bewuster en denk ik na voor ik iets koop of weggooi.”
Nicoline vertelt verder: “Bij de WoonWijzerWinkel kun je allerlei dingen kopen om je huis duurzamer te maken. Ik heb bijvoorbeeld radiatorfolie en speedcomforts (ventilators in de radiator) gekocht. Ik kon gebruik maken van een regeling dat als je voor minimaal honderd euro bestelt, je negentig euro terugkrijgt! Dat is mooi meegenomen.”

Door de coronamaatregelen zijn de cursussen nu digitaal. Verder is er een wachtlijst voor als de fysieke bijeenkomsten weer van start kunnen. Meer info: klimaatgesprekken.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden