<p>Applaus van Rutte en Trump voor de toespraak op het Witte Huis van zakenman en kunstverzamelaar Bert Kreuk. (Foto: Witte Huis) &nbsp;</p>

Applaus van Rutte en Trump voor de toespraak op het Witte Huis van zakenman en kunstverzamelaar Bert Kreuk. (Foto: Witte Huis)  

(Foto: Witte Huis)

'Mijn hele leven is als een jongensboek'

Capelle - De Capelse zakenman en kunstverzamelaar Bert Kreuk maakt al zijn hele leven vastberaden zijn dromen waar. “Door het intense oorlogsleed wat mijn familie heeft moeten doorstaan, groeide er bij mij al jong ook de droom ooit iets terug te doen voor Amerika. Voor de soldaten die op D-Day in Normandië landden, was de wapperende Amerikaanse vlag misschien wel het laatste wat ze voor hun dood zagen. Daarom wilde ik juist díe vlag teruggeven.”

Door Els Neijts

In de vroege ochtend van D-Day - 6 juni 1944 - doemde voor de kust van Normandië een gigantische geallieerde vloot op. Op het voorste van de honderden vaartuigen wapperde de Amerikaanse vlag. Deze raakte zwaar gehavend, maar overleefde de strijd wel. Bij toeval kwam Kreuk er achter dat de kapitein van het schip, Howard Vander Beek, de vlag mee naar huis in de Verenigde Staten had genomen. Daar lag hij tientallen jaren onvermoed op zolder te verstoffen. “Nog op de dag van zijn overlijden in 2016 hebben zijn kinderen die vlag al op de veiling gegooid. Vreemd vond ik, maar het was wel míjn kans om hem veilig te stellen en terug te geven aan mijn tweede vaderland. Want behalve dé bevrijding heeft Amerika mij persoonlijk ook twintig jaar lang alle vrijheid gegeven om een heel succesvol bedrijf op te zetten. Amerikanen komen overal ter wereld vandaan. Daarom is de vlag voor hen hét symbool dat hen verbindt. Dat sentiment begrijp ik goed.”

Hoe Bert Kreuk ook zijn vlag-droom waarmaakte, beschrijven Bernard Krikke en Anton Slotboom in het boek Voor de ogen van de wereld. De auteurs vertellen het verhaal van de uiterst ingewikkelde gang die nodig was om Kreuks doel te bereiken. ‘’Héél veel mensen hebben me voor gek verklaard en minstens evenveel belangrijke mensen zijn er bij betrokken geweest. Van Mark Rutte en Willem Alexander tot Nancy Pelosi en Donald Trump. Plus een waar leger aan ministers, defensiespecialisten en ambtenaren.” In het diepste geheim werd jarenlang en op veel fronten onderhandeld over te volgen protocollen. “Ik heb echt wel eens Nee! gezegd op voorstellen”, lacht Kreuk. “Zelfs tegen Trump!” Toch is het hem gelukt. Drie jaar na de veiling mocht Capellenaar Kreuk in het Witte Huis naast president Trump en premier Rutte de wereld toespreken. Met als boodschap vooral: “Vrijheid is een groot goed en de strijd meer dan waard.”

Voor de ogen van de wereld biedt een unieke inkijk in de jaren áchter de schermen, waaronder de bizarre aanloop naar de officiële ceremonie in het Witte Huis. Het leest als een spannend jongensboek. “Ja, héél leuk”, beaamt de Capelse hoofdpersoon lachend. “Mijn familie en ik hebben het in één ruk uitgelezen. De schrijvers hebben me in de vele interviews helemaal doorgezaagd, want mijn hele leven ís als een jongensboek. Ik ben ooit met niks begonnen, dus ook ik heb ‘the american dream’ waargemaakt.”

Voor de ogen van de wereld verschijnt eind deze week. 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden