<p>Bestuursvoorzitter Inloophuis De IJssel Auke de Boer en manager Anton Maurik. (Foto: Annemarie van der Ploeg)</p>

Bestuursvoorzitter Inloophuis De IJssel Auke de Boer en manager Anton Maurik. (Foto: Annemarie van der Ploeg)

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

'Inloophuis De IJssel is er voor jou!'

Capelle - Bij Inloophuis De IJssel kan iedereen, die zelf of door een naaste met kanker te maken krijgt, terecht voor een luisterend oor, een kop koffie, lotgenotencontact, informatie of een activiteit. Afgelopen week was het week van de eenzaamheid en het inloophuis organiseerde ter gelegenheid daarvan op donderdag een themadag met als thema ‘ontmoeting’. ‘s Ochtends kwam de lotgenotengroep borstkanker bij elkaar en ‘s middags de lotgenotengroep voor rouw en verlies. Het inloophuis is op 1 september weer van start gegaan na de noodzakelijke sluiting op 1 maart. Men kan hier veilig, volgens de maatregelen van het RIVM, terecht. Iedereen is weer van harte welkom.

Door Annemarie van der Ploeg

“We organiseren heel veel activiteiten om mensen over de drempel te krijgen om het Inloophuis te bezoeken. De mensen die voor een activiteit komen, kunnen daarna koffie drinken, in gesprek gaan met anderen en hun verhaal vertellen. Wij willen in de toekomst voor mensen per lotgenotengroep met een bepaalde soort kanker elke maand een open inloop organiseren. Ik denk dat dat goed is. De aantallen bezoekers lopen in deze tijd van corona wel iets terug. Wij willen iedereen graag laten weten dat we hier alles veilig doen. We ventileren goed; ‘s morgens gaat alles open, bij de ingang staan desinfectiemateriaal en mondkapjes. Vaste gasten bellen we om te informeren hoe het ermee gaat. Zo gaan we elke maand een belronde doen onder de gasten. We zijn ons goed bewust van ons imago; hier komt een kwetsbare doelgroep. Maar veel gasten zijn blij dat er weer activiteiten zijn, ze hun groepje weer zien en eindelijk weer iets hebben om naartoe te gaan. We hebben een nieuw programmaboekje gemaakt voor onze beide vestigingen in Capelle en Krimpen. Een nieuwe activiteit is BEWEEGFIT!, die door een oncologisch fysiotherapeute van FS fysio aan de Bermweg wordt gegeven”, vertelt Anton Maurik, manager van het inloophuis.

Veel inloophuizen hebben geen acties, missen dus veel inkomsten. Sommige dreigen om te vallen. Maurik: “Wij zijn al een tijd bezig met fondsenwerving. Maar nu, met hulp van overkoepelende organisatie IPSO (Instituut voor Psycho Sociale Zorg) verbindt het KWF zijn naam aan de actie ‘Huis in actie’, die drie maanden duurt. Zij hebben veel ervaring met fondsenwerving en het opzetten van acties en gaan nu de inloophuizen helpen. Wij hebben een eigen actiepagina met donatieknop, waarop mensen ook teamlid kunnen worden en zo kunnen zeggen dat zij de actie steunen en ook kleine acties kunnen opzetten om geld op te halen. We hopen dat mensen een donatie willen doen, hoe klein ook. Op dinsdag 20 oktober staan we op de weekmarkt in Krimpen tegenover De Tuyter en nabij Winkelcentrum De Crimpenhof. Daarna staan we op donderdag 22 oktober op de Capelse weekmarkt en in winkelcentrum de Koperwiek. Daar gaan we donateurs werven om ‘Familie van het Inloophuis’ te worden en laten we gelijk zien wat het Inloophuis is. Veel mensen kennen het nog niet.”

“We gaan supermarkten benaderen voor een statiegeldactie. Daarnaast gaan we ondernemers uit de Capelse MKB en het economisch netwerk inschakelen en hopen dat zij ‘Vriend van het Inloophuis’ willen worden. Ook kunnen mensen eerdaags via een QR code doneren. Dat heeft het KWF allemaal verzorgd.”

Op 15 oktober vindt de kick off van de actie ‘Huis in actie’ plaats. Deze actie heeft het KWF samen met de IPSO en de inloophuizen opgezet. Mensen kunnen teamlid worden en ook doneren. Een teamlid kan kleine acties opzetten en op die manier geld ophalen om ook weer aan het inloophuis te doneren. Kijk hiervoor op https://acties.kwf.nl/fundraisers/inloophuisdeijssel.

Waar vind ik de inloophuizen?

In Capelle is het inloophuis te vinden aan de Linie 1e en in Krimpen is het inloophuis gevestigd in Ontmoetingscentrum De Tuyter aan de Nachtegaalstraat 8. Kijk voor meer informatie op www.inloophuisdeijssel.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden