Foto:

Standbeeld van grondlegger Deltaplan onthuld in Capelle

Capelle - Dr. Ir. Johan van Veen, grondlegger van het Deltaplan, krijgt zestig jaar na zijn overlijden, een standbeeld op de historische plek de ‘Oude Plaats’ in Capelle aan den IJssel. Waar vorige week een boekpresentatie in het Topshuis in Zeeland was door schrijver Willem van der Ham over deze bijzondere ingenieur, heeft hij vanaf maandag, net als de bedenker van de Afsluitdijk Ir.  Cornelis Lely, een standbeeld op de dijk die hij in 1953 het meest vreesde: Schielands Hoge Zeedijk.

Bij de onthulling in Zuid-Holland waren aanwezig zijn dochter Marian van Veen, de Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, burgemeester Peter Oskam van gemeente Capelle aan den IJssel, Deltacommissaris Peter Glas, Voorzitter Letty Demmers van de Stichting Blauwe Lijn, HID Rijkswaterstaat Arjan Driesprong, Irma Camijn van de Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel.

Letty Demmers, voorzitter van de Stichting Blauwe Lijn, hoopt dat het standbeeld een inspiratiepunt wordt voor alle Nederlanders en vooral voor onze jongere generatie betrekken bij waterproblemen van nu en de toekomst, zoals verzilting, verdroging en hoger water op zee en rivierenDe Stichting Blauwe Lijn zet zich in om kennis van watergrootmeesters bij elkaar te brengen, bij archieven te borgen en via hun Digitale Trésor deze kennis digitaal toegankelijk te maken, maar ook beleefbaar en interessant te maken. Zij heeft een mix van aansprekende producten en projecten gemaakt rondom Johan van Veen en de andere watermeesters om in bijzonder jongeren te betrekken bij belangrijke watervraagstukken. Om hun creativiteit te stimuleren en in te zetten. Juist de verhalen en kennis van de Nederlandse watermeesters kan hen inspireren om creatief en innovatief te leren nadenken en vooral te doen!

Tijdens de onthulling is ook een inspiratieboekje door de Historische Vereniging van Capelle aan den IJsse; gepresenteerd. Dit boekje zal gaan over de historische watergeschiedenis van Capelle aan den IJssel en het standbeeld van Dr. Ir. Johan van Veen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden