boom Duikerlaan
boom Duikerlaan (Foto: CDA Capelle)

CDA: 'Zorgvuldigheid gewenst met bomen tijdens werkzaamheden!'

Capelle - Het CDA maakt zich ernstig zorgen over het beschermen van bomen en handhaving bij bouwontwikkelingen of werkzaamheden.

Bij de nieuwbouwlocatie PostNL aan de Duikerlaan staat een waardevolle boom in de knel. In het gemeentelijk Bomenbeleidsplan staan de “Tien geboden: hoe overleven bomen tijdenswerkzaamheden”. Deze tien geboden zijn onderdeel van de opdrachtovereenkomst met een aannemer of wordt meegestuurd bij de afgifte van een sloop-, bouw- of aanlegvergunning. Het CDA heeft de contactpersoon van Bomenstichting vanuit haar expertise verzocht om naar deze boom te kijken. Conclusie is dat zoveel van de kroon is verdwenen, de boom uit balans is en geen overlevingskansen heeft. Bij noodkap van de boom is een opgelegde groenvolume compensatie bij het gebouw meer op zijn plaats dan een enkele boete.

‘Wij zijn geschrokken, een ander voorbeeld is de boom aan de Lepelaarsingel met naast de stam een bouwtoilet en container. Het CDA gaat de verantwoordelijk portefeuillehouder vragen om handhaving op de beschermingszone rondom de bomen. De laatste jaren zijn door ophogingswerkzaamheden veel grote bomen uit het straatbeeld verdwenen en door achterstallig onderhoud honderden bomen in het Schollebos. Klimaatverandering, hittestress en CO2 reductie maakt dat in een dichtbebouwde gemeente als Capelle aan den IJssel ieder stukje groen waardevol is. Het draagt bij aan de luchtkwaliteit en uitstraling van de wijken.’

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden