Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Hoe Cruijff de Capelse Essie, Joost en Esther beïnvloedde

Algemeen 753 keer gelezen

Op deze plaats heb ik niet eerder verwezen naar een artikel elders in deze krant. Dit keer maak ik graag een uitzondering. 

In december werd ik bij Oliebollenkraam Schenkel door eigenaar Salo gewezen op een andere klant. Ik raakte aan de praat met deze Capellenaar die meteen enorm enthousiast over zijn uitvinding begon te vertellen. Het was net alsof ik Johan Cruijff, vroeger mocht ik hem enkele malen interviewen, hoorde praten over voetbal. De oud-Feyenoorder vertelde me ooit: “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt” en “Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Joost de Vogel is gelijk aan Cruijff ook iemand die zo denkt. Op de Capelse school De Cirkel visualiseerde hij veel rekenproblemen, maar had hij moeite met hoofdrekenen. Hij dacht in denkbeelden en praktische oplossingen. Als onderwijskundige weet ik uit ervaring dat op veel scholen weinig aandacht wordt geschonken aan dergelijke praktijkdenkers, zeker op (V)MBO’s en zelfs HBO’s. Het gaat te vaak om de theorie en te veel leerlingen komen zo nooit op de plaats waar zij daadwerkelijk thuishoren. 

Dat ondervond Joost ook. Opgegroeid in Schenkel, noodgedwongen verhuisd naar de Veluwe. Daar leerde hij zijn vrouw Esther (Essie) kennen en droomde hij jarenlang over zijn ultieme wens: terugkeren naar Capelle en daar zijn gezin (op 3 mei werd de derde zoon geboren) laten opgroeien. Vrijdag spraken we af bij de rotonde nabij Sportpark Couwenhoek. Aldaar ligt zijn uitvinding rondom een lantaarnpaal. Tien meter verder staan twee scheve palen (zie foto bij het artikel). De uitvinding van Joost is zo voor de hand liggend dat je je afvraagt waarom dit niet eerder is bedacht. Een ronde cirkel om een paal zodat grote maaimachines palen niet beschadigen en werknemers daarna niet met een gevaarlijke bosmaaier bijmaaien met alle nare gevolgen van dien. Jaarlijks raken tig mensen (zwaar-) gewond met (bos-)maaiers. Deze uitvinding is tijdbesparend, ecologisch, milieuvriendelijk en geniaal.

Bedacht door iemand die in zijn leven alle baantjes aanpakte, van stratenmaker tot bouwer. En opeens in een file al beelddenkend oplossingen bedacht voor talloze problemen. Schiphol plaatste al een order, nu wachten wat thuisgemeente Capelle doet. Het kan allemaal sneller en beter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 12 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00