• De aftrap op het Comenius College.
• De aftrap op het Comenius College. Foto: Jan Kok

Campagne tegen uitbuiting van start

Algemeen 193 keer gelezen

CAPELLE • Op het Comenius College is afgelopen week de aftrap verricht van de campagne ‘Steek jij je hand uit’, die bedoeld is om met name jongeren te waarschuwen tegen uitbuiting en mensenhandel. Burgemeester Oskam verrichtte samen met een leerling de officiële opening van de website www.steekjijjehanduit.nl. De leerlingen gingen hierna in gesprek met een docent en de burgemeester.

De campagne ‘Steek jij je hand uit’ moet jongeren bewust maken van verschillende vormen van uitbuiting en het herkennen daarvan. Het kan hierbij gaan om witwassen, drugssmokkel of -uithaling, seksuele uitbuiting en andere manieren van misbruik. Burgemeester Oskam wilde de leerlingen een wijze les meegeven: denk na over wat je doet. “Als je met een simpel klusje wel erg makkelijk geld kan verdienen, is dat al verdacht”, vertelde hij.
Het initiatief voor ‘Steek jij je hand uit’ komt van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, waarbinnen Peter Oskam als burgemeester van Capelle een belangrijke rol heeft. Hij vindt het belangrijk dat er aandacht is voor uitbuiting onder jongeren. “Het lijkt soms wat dommig dat jongeren zich hiervoor laten inzetten, maar ik kan mij ook voorstellen dat het gebeurt. En als jongeren eenmaal hiermee bezig zijn, is het zo moeilijk om er weer uit te komen door bijvoorbeeld intimidatie en chantage. En er hangt heel veel vanaf, dat weten jongeren vaak niet. Ze kunnen - ook buiten hun schuld om - een strafblad krijgen, met alle gevolgen van dien. We moeten daarover in gesprek blijven, omdat het iedereen kan overkomen.”
Volgens de burgemeester is het moeilijk in te schatten hoe vaak uitbuiting voorkomt in Capelle. “Ik ken die cijfers niet, niemand eigenlijk, het is voor een deel gissen. Ook merk je dat het niet altijd makkelijk is om erover te spreken. Mensen die te maken hebben gehad met uitbuiting krijgen hier soms later pas (psychologische) last van of spreken er lang niet over.” Het plan is om op meer scholen te vertellen over de nieuwe website. “Het Comenius College was de eerste school, omdat zij er open voor stonden om dit onderwerp op school te bespreken”, aldus burgemeester Oskam. “Maar wij willen dit nog breder gaan uitrollen. Het doel is deze problematiek écht bespreekbaar te maken.”

Op www.steekjijjehanduit.nl staan video’s over uitbuitingssituaties. Ook staat er hoe jongeren hulp voor zichzelf of anderen kunnen zoeken.

De nieuw gelanceerde campagne ‘Steek jij je hand uit’ moet jongeren bewuster maken van uitbuiting en mensenhandel.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 23 uur geleden
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater gisteren
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24