Afbeelding
Foto: 123RF.com

Twaalf Oekraïense vluchtelingen opgevangen; binnenkort meer op andere locaties

Algemeen 437 keer gelezen

CAPELLE • Sinds deze week zijn twaalf Oekraiense vluchtelingen ondergebracht in het NH Hotel in Capelle. Daarnaast is er onderzoek naar extra opvangmogelijkheden.

De gemeente en eigenaar Waterford treffen daarnaast voorbereidingen om het kantorencomplex aan Rivium Boulevard 122 gebruiksklaar te maken voor tijdelijke noodopvang en crisisopvang. Na aanpassingen is het kantoorgebouw van 6.000 m2 snel geschikt voor de opvang van zo’n 200 vluchtelingen.

In afwachting van de oplevering van het kantoorgebouw in Rivium wordt er door de gemeente ook gekeken naar een tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen achter Sporthal Schenkel. Hier zouden eventueel 30 vluchtelingen terecht kunnen. De schoolgebouwen Roerdomplaan 86 en 88 worden na de zomervakantie aangeboden aan de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR). Vanaf 1 juni 2022 stelt woningcorporatie Havensteder 18 woningen aan het Banda-hof beschikbaar voor tijdelijke noodopvang. Enkele opslagplaatsen aan de Mient worden beschikbaar gesteld voor het opslaan van goederen van en voor vluchtelingen. 

Toestroom vluchtelingen

Het kabinet heeft de Veiligheidsregio’s verzocht om samen met gemeenten opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. De regio Rotterdam-Rijnmond gaat in ieder geval 2.000 vluchtelingen opvangen. De helft van deze Oekraïnse vluchtelingen zal tijdelijk worden gehuisvest in Rotterdam. De andere helft zal zo eerlijk mogelijk worden verdeeld over de overige gemeenten in de regio. Voorlopig zal Capelle ongeveer 200 tot 300 vluchtelingen opvangen. De verwachting is dat de regio en Capelle van de landelijke overheid extra verzoeken krijgen om flink wat extra vluchtelingen op te vangen. 

Opvang bij particulieren

De opvang bij mensen thuis wordt landelijk gecoördineerd. Mensen kunnen zich inschrijven op de website van Takecarebnb (www.takecarebnb.org). Capellenaren die zich melden en willen helpen, worden doorverwezen naar deze website. Landelijk worden er richtlijnen uitgewerkt over de opvang van vluchtelingen bij mensen thuis, waaronder een eventuele financiële tegemoetkoming. Op dit moment worden ongeveer 30 vluchtelingen bij particulieren in Capelle aan den IJssel opgevangen.

Particuliere initiatieven

Burgemeester Peter Oskam is blij met de manier waarop Capelle zich toont sinds de oorlog in Oekraïne: “Het is hartverwarmend om te zien dat er in Capelle al veel initiatieven van de grond zijn gekomen om op allerlei manieren hulp te bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit verschillende hoeken hebben we hulpaanbod voor onderdak gekregen. Daarnaast hebben we van de Oekraïense Capellenaren die al een tijdje in Capelle wonen aanbod gehad tot tolken en vertalen.”

Volgens de burgemeester ontstaan de initiatieven vanuit bewoners, maar ook vanuit bedrijven en organisaties. “Er is vanuit het gemeentelijke crisisteam veel contact met alle partners in de stad en er worden veel verbindingen gelegd tussen initiatieven. Er is een centraal punt met een vast contactpersoon waar initiatiefnemers terecht kunnen. Op korte termijn vinden overleggen plaats (of hebben al plaatsgevonden) met onder andere de kerken, de voedselbank, de Van Capellenstichting en vele andere partners. Hier wordt besproken waar de gemeente en partners elkaar kunnen ondersteunen. Er is veel vraag vanuit de stad van mensen die graag iets willen doen maar niet perse weten wat ze kunnen doen. Deze mensen worden gekoppeld aan initiatieven die nog ondersteuning zoeken.” Voorbeelden van initiatieven die nu spelen zijn: voedsel- en goedereninzameling, sponsorlopen, babyvoeding naar Oekraïne, sociale dagopvang in huizen van de wijk en een benefietavond in het Isala Theater.

Informatievoorziening

Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal belangrijke vragen die Capellenaren hebben. Op deze pagina staat ook informatie en linkjes naar andere sites van onder anderen de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De website bevat informatie over onder meer medische zorg, doneren van spullen en geld. Op de website kunnen zowel Oekraïense vluchtelingen die in Capelle aankomen als Capellenaren actuele informatie vinden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws gisteren
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13
• BC Schollevaar 1 boekte een historische promotie.
Capels badmintonsucces: BC Schollevaar is terug in eerste divisie Sport 16 apr, 12:53
• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 apr, 09:45
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 16 apr, 08:42