• Paul van Gink (WOP Schollevaar, links) en Accent directeur Erik Roth in het (nog) lege pand.
• Paul van Gink (WOP Schollevaar, links) en Accent directeur Erik Roth in het (nog) lege pand. Foto: Jan van der Arend

Eigen winkel voor praktijkschool Accent

Algemeen 775 keer gelezen

CAPELLE • Het was een idee van enkele bevlogen docenten op de Capelse praktijkschool Accent; een winkel waarin de leerlingen werken in de echte wereld en zo nieuwe ervaringen opdoen. Die docentendroom is nu verwezenlijkt, want na de nodige werkzaamheden zal de winkel in maart haar deuren openen in De Scholver.

De directeur van Accent, Erik Roth, zegt ‘ontzettend trots’ te zijn op de realisatie van dit project. “Er komt zo een levensechte werkomgeving voor onze leerlingen. Wij geven praktisch onderwijs, wij leiden leerlingen op voor de arbeidsmarkt. De meesten van hen stromen meteen uit naar werk”.

Erik Roth verwacht veel van de winkel en wat het zal doen met de Accent scholieren. “Wij verwachten dat de echte wereld, het werken in een echte winkel, een impact zal hebben op het gedrag van leerlingen. Zij zullen ander gedrag gaan vertonen”.
Momenteel heeft Accent Praktijkonderwijs Capelle al een restaurant om de praktijk na te bootsen, maar dit restaurant is gevestigd in de school zelf. “Onze leerlingen spelen winkeltje vanaf de tweede klas, met een nepkassa en nepgeld”, vertelt Roth. “Met dit toffe nieuwe initiatief krijgen zij een opstap naar de werkpraktijk. Maar het mes snijdt aan meerdere kanten; het vaste personeel in de winkel zal bestaan uit volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zo ook een steun in de rug krijgen”.

Wat komt er eigenlijk in de schappen van de te openen winkel? “Het wordt een combinatie van spullen die op de praktijkschool gemaakt zijn en regionale producten, zoals bier van Stadsbrouwerij Argentum uit Schoonhoven. Veel toffe dingen die nergens anders verkrijgbaar zijn. Ook komt er een koffiebar, met ook producten van de Blooming Bakery van Fier! Hier kunnen de leerlingen een certificaat barista behalen. Andere diploma’s en certificaten die onze studenten kunnen halen liggen op het gebied van winkel, logistiek, horeca, facilitair medewerker”. 

Op maandag 10 januari zijn de verbouwingen in het pand gestart. Leerlingen van het Accent zijn hier actief bij betrokken, al zullen er ook professionele elektriciens en loodgieters ingehuurd worden voor de afwerking.

Stichting Het Meesterwerk, die speciaal voor dit project in het leven is geroepen door betrokken lokale ondernemers, wordt de eigenaar van de winkel in De Scholver.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws gisteren
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17
Afbeelding
Zwemmen valt in het water: zwembad Aquapelle twee weken dicht Nieuws 19 apr, 12:03
Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 19 apr, 11:42