Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Scholen nuchter over meer covidregels

Algemeen 302 keer gelezen

CAPELLE • Capelse scholen reageren op veranderde coronaregels en de uitwerking hiervan op het dagelijkse onderwijs.

De nieuwe coronamaatregelen zorgden op maandag 29 november niet voor schoolsluitingen, maar er kwamen wel extra regels voor het onderwijs. Basis- en middelbare scholen in Capelle reageren nuchter op de maatregelen.

Marja Kauffmann, adjunct-directeur van KBS Pieter Bas, zegt dat het mes aan twee kanten snijdt. “We waren bang voor een aangekondigde sluiting, maar hadden er ook op gehoopt. Ik ben blij dat de school niet dicht hoefde, omdat onderwijs op school het belangrijkst is. Maar de huidige situatie vraagt wel om organisatie; leerlingen gaan in quarantaine en komen daar weer uit, terug naar school. En wij werken weer met online onderwijs. Gelukkig hebben we inmiddels ervaring met thuisonderwijs. Er staan lespakketten klaar voor de leerlingen en als zij thuis inloggen, kunnen zij op die manier les krijgen”.
De richtlijn voor personeel en leerlingen vanaf groep 6 om bij bewegingen door de school een mondkapje te dragen wordt doorgaans goed nageleefd op de school. “Wij hebben soms gesprekken met ouders die het daar niet mee eens zijn of niet geloven in de werking van een mondkapje. Maar dat zijn meningen en gevoelens; wij proberen de basisregels op te volgen”. Wat als er een juf of meester positief is getest? “De kinderen krijgen online les van de leraar als die daartoe in staat is of zij loggen in om zelf het lespakket te volgen”.

De interim-directeur van obs De Tweemaster, Joep de Boer, was niet bang dat het kabinet zou besluiten tot sluiting van scholen. “Wij weten allemaal dat fysiek onderwijs van uitermate groot belang is. En dan gaat het niet om het leren van de tafel van vier. Schoolgang is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van de kinderen; naar school gaan is heel anders dan thuis op je kamer achter de tablet een les volgen”.
Momenteel werken alle leerkrachten op school en het aantal besmette leerlingen is beperkt. “Mocht het toch zo zijn dat groepen in hun geheel thuis moeten blijven, dan kunnen we het online onderwijs binnen 24 uur optuigen”.
Sinterklaas en het kerstfeest op school gaan gewoon door, al ziet de directeur erop toe dat “de kinderen zich niet in hordes verdringen rondom de Sint”. Daarom komt de goedheiligman naar de lokalen toe.

In het voortgezet onderwijs geldt het advies aan alle leerlingen en docenten om tweemaal per week een zelftest te doen en een mondmasker te dragen bij bewegingen door de school. Op Accent Praktijkonderwijs Capelle is er weinig veranderd, merkt directeur Erik Roth. “Iedereen let op wat betreft de mondkapjes bij bewegingen en neemt daarin zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Dat is ook een kwestie van gezond verstand gebruiken”. Erik Roth denkt dat de meeste schooldirecteuren rustig en ontspannen omgaan met deze nieuwe maatregelen. “We zijn inmiddels bedreven in het volgen van de maatregelen. Dat is nu anders dan maart 2020, toen we overvallen werden en brandjes moesten blussen”.
De kerstviering op de school gaat door, zij het per klas met de eigen mentor. “Het liefst zouden we een kerstgala, -diner of -markt organiseren, maar dit is wat het is. Wij roeien met de riemen die we hebben”.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 22 uur geleden
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws gisteren
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55