• Conny van Holst, Bert Buijs en Koos van Eijk bij de vuurtoren.
• Conny van Holst, Bert Buijs en Koos van Eijk bij de vuurtoren. Foto: Jan van der Arend

Het monnikenwerk van Bert Buijs

Algemeen 382 keer gelezen

capelle • Bert Buijs, inwoner van Aafje De Roo aan De Baronie, heeft de laatste anderhalf jaar gewerkt aan een imponerende vuurtoren.

Na een lange carrière in de scheepsbouw en visserij blijft Bert Buijs met zijn passie bezig. Glunderend vertelt hij hoe de levensechte vuurtoren opgebouwd is uit hout, verf en allerlei materialen die overbleven in het wooncomplex.

Zijn band met schepen, de zee en techniek wordt meteen duidelijk; Bert Buijs verhaalt over zijn tijden in de machinekamers van schepen, op de scheepswerf van Bolnes en op expedities naar Nigeria. Sinds zijn tijd aan boord bouwt hij miniatuurschepen, maar ook na zijn actieve carrière blijft hij kleine modellen bouwen. Geheel met de hand en met microscopische precisie.

Maar de wortels van zijn hobby gaan dieper, mede door zijn handige handen. “Voor handvaardigheid kreeg ik altijd een negen op de lagere school, maar voor rekenen een vier”, verklaart hij.

Als hij zes jaar geleden naar De Roo moet verhuizen, mist Bert Buijs zijn monnikenwerk. “De dagbesteding hier sloeg niet aan bij Bert”, vertelt Conny van Holst, die werkzaam is bij De Roo. “Toen zijn we samen gaan kijken wat wij konden doen om Bert weer te laten bouwen. Wij zijn toen met een bootje begonnen”.
Bert Buijs leeft bij de gratie van God; hij kreeg veel medische tegenslagen en ongelukken, maar hij mag nog steeds bezig zijn met zijn passie.

In het spoor van de technisch dienst van het verpleeg- en zorgcentrum zocht hij afgedankte materialen bij elkaar, van koperdraad tot klossen en kabels. Alleen het hout en de verf kwamen nieuw van de bouwmarkt.
Medewerkers van De Roo rekenden op een kleine vuurtoren; zijn modelschepen waren immers niet heel groot. Maar Bert had iets groots in gedachten. Dat bleek na de trip naar de bouwmarkt, toen de auto van Conny van Holst uitpuilde met planken en balken. Uiteindelijk is het bouwwerk, gebaseerd op de vuurtoren van Scheveningen, zo’n 1,2 meter hoog geworden.

Koos van Eijk van de technische dienst heeft ook geholpen, omdat het uiteindelijk een groot project bleek. Zo ontstond een driekoppig team dat de fiere vuurtoren moest realiseren, allemaal aangedreven door de ideeën en creativiteit van Bert. Veel van zijn priegelwerk deed Bert Buijs in zijn woning, die hij deels als werkplaats heeft ingericht. Maar hij was ook vaak te vinden in de orangerie, waar hij door cd’s met zeemansliederen met de juiste arbeidsvitaminen aan de slag kon.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 13 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 15 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22