Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Armoede verbloemen is een kunst op zich

Algemeen 199 keer gelezen

Als kind groeide ik op in de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk. Op dit moment getypeerd als de armste wijk van Nederland. In die tijd, vijftig jaar geleden, had je nette straten met prachtige namen als de Wandeloordstraat, Paradijslaan, Rusthoflaan en Kerkhoflaan. 

Velen kwamen alleen af en toe voor een begrafenis in die wijk met maar liefst twee kerkhoven en veel groenvoorzieningen. We, Luuk, Theo en al die anderen voetbalden er naar hartenlust op plantsoentjes of het Kralingse Bos dat op een paar honderd meter een El Dorado voor ons was. In onze klassen zaten ook kinderen die het thuis niet best hadden. Grote gezinnen, weinig inkomsten maar thuis wel volle muren met antiek en kunst, of was het kitsch? De benaming Crooswijkse kunst of kitsch staat garant voor fraaie schilderijen (huilende jongetje), bloempotten en echte souvenirs aan de muren. Hoe meer hoe beter, want dan liet je zien dat je het goed had. 

Wij trokken echter allemaal naar Capelle en kregen kinderen die het nog beter kregen dan wij. Ik kreeg in 1996 de leiding over een basisschool en zag dezelfde problemen als in Crooswijk. Ouders die mij smeekten hun kind wel mee te laten gaan op schoolreis. Soms stopte ik eigen geld in een envelop zodat een kind toch mee kon. In de gemeenteraad hield ik in 2001 een presentatie over het belang van schoolmaatschappelijk werk, waar men de noodzaak absoluut niet van inzag. Inmiddels zijn er talloze hulpverleners in en rond de scholen actief maar zijn de problemen alleen maar gegroeid. 

We zijn nu twintig jaar verder en de armoede neemt alleen maar toe. Stichting Leergeld en de (lokale) overheid allerlei instanties bieden hulp, maar niet iedereen durft die hulp te vragen. Het verbloemen van armoede is al een kunst op zich. Toch roep ik hen die menen in armoede te leven op zich te melden bij de hulpverleners. Doe het voor jezelf, maar bovenal voor de kinderen!

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15