• Judith Kraak zet zich in voor het insectenbestand in Capelle en gaat daarom bloembollen planten.
• Judith Kraak zet zich in voor het insectenbestand in Capelle en gaat daarom bloembollen planten. Foto: Huub Lakerveld

Bloembollen voor biodiversiteit in Capelle

Algemeen 749 keer gelezen

CAPELLE • Op globale schaal gaat het mis met het klimaat, maar kleinschalige lokale projecten kunnen de eigen leefomgeving aangenamer maken. Judith Kraak zamelt daarom geld in om verspreid over de wijk Oostgaarde 1000 vierkante meter aan inheemse bloembollen te planten. “Ons bestaan staat niet los van onze omgeving”.

Capellenaar Judith Kraak geeft geregeld rondleidingen en is verbonden aan het Ambrosiusgilde, een vereniging van imkers in Rotterdam. In en rondom haar woning is zij bewust bezig met het schoonhouden van de leefomgeving en het aantrekken van bijen op haar eigen balkon. Als zij buurtbewoners weleens oproept om samen afval te rapen of te werken in de gemeenschappelijke tuin bij de Hoeken, hoort zij geregeld opmerkingen als “geen tijd voor”, “veel te veel werk” of “gewoon alles netjes maaien”.

“Het kost echter lang niet zoveel moeite als veel mensen denken”, zegt Judith. “Vervang een paar tegels in je tuin voor wat bloemen of maak een geveltuintje op het balkon”. En over de ‘orde’ die het maaien creëert: “Je kunt gras en struiken op gezette tijden maaien en snoeien, na de bloei; zo kan het er uiteindelijk nog steeds verzorgd uitzien, maar hebben insecten langer te eten”.
Deze optimistische blik van Judith past ook bij haar visie op het klimaat. “Zaken als olieverspilling en luchtvervuiling kan ik niet alleen oplossen, maar ik kan er wel voor zorgen zelf niet vervuilend te zijn en bijvoorbeeld biologisch te eten. Ik wil later, als het klimaat nog meer veranderd is, kunnen zeggen: “Ik heb gedaan wat ik kon”.

Belang van bijen


Judith heeft biologische, inheemse bloembollen (zoals krokussen) besteld voor het project in Oostgaarde. Zij legt uit waarom juist deze bloemen nodig zijn. “Bloemen zoals de krokus bloeien al vroeg in het jaar en zijn daarom van levensbelang voor de bijen om ‘op te starten’ na de winter. In de zomer is er al voedsel in overvloed, door bomen in bloei of bloemen in bakken. Maar voedsel in het vroege voorjaar is cruciaal voor de bijen om de rest van het jaar door te komen”. Bijen zijn een essentiële schakel in ons ecosysteem; 80 procent van de gewassen die wij eten wordt bestoven door bijen. En zelf dienen de bijen weer als voedsel voor vogels, die in de problemen komen bij een gebrek aan insecten.

Judith merkt dat biodiversiteit andere buurtbewoners bezighoudt, maar dat er weleens een aarzeling is bij het starten van initiatieven. “Mensen zijn soms verlegen om om geld te vragen voor een project. Maar ik denk altijd: Nee heb je, ja kun je krijgen”. Ik begin gewoon. En ik vraag het geld niet voor mijzelf, ik vraag het ook voor anderen. Veel mensen raken dan toch wel enthousiast en geïnspireerd”.

Voorlopig heeft Judith genoeg geld opgehaald voor 36 vierkante meter en gaat zij met vrijwilligers in het weekeinde van 29 oktober op vier locaties in Oostgaarde bloembollen in de grond steken. “Al het geld is gedoneerd door particulieren en lokale ondernemers”, legt Judith uit. “Het WOP heeft ook nog geld toegezegd, dus hopelijk kunnen we volgend jaar weer verder met de overige 960 vierkante meter. Ook vraagt zij nog hulp aan de gemeente. “Ze hoeven niet eens de bolletjes te betalen, maar hulp bij het planten is zeer welkom. Het wordt wel erg veel voor mij en mijn schepje. Voor een hele strook kun je machines gebruiken en die hebben zij gewoon staan”.

Toch doet Judith ook een beroep op burgers. “De overheid en gemeente kunnen het niet alleen. We zijn hier met zeventien miljoen mensen en iedereen kan iets doen voor de insecten. Stel je het oppervlak voor als iedereen één tegeltje in de tuin vervangt door een plant of bloeiend boompje.

Vrijwilligers en donateurs kunnen zich melden via het mailadres biodiversiteit.oostgaarde@gmail.com. Op www.maakcapelle.nl, onder de projectnaam ‘Het klimaat is van ons allemaal!’, is meer informatie te vinden en kunnen donaties worden gedaan. Op vrijdag 29 oktober gaat Judith Kraak met vrijwilligers de wijk in om te beginnen met het aanplanten van de bloembollen. Judith hoopt dan ook buurtbewoners ‘aan te steken’ om ook mee te helpen en zo meer inheemse bloemen terug te kunnen geven aan Capelle.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 11 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 13 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20