• Rattenvanger Mark bij de vallen. Om veiligheidsredenen plaatst hij de klemmen normaal gesproken in plastic dozen en niet zoals afgebeeld.
• Rattenvanger Mark bij de vallen. Om veiligheidsredenen plaatst hij de klemmen normaal gesproken in plastic dozen en niet zoals afgebeeld. Foto: Huub Lakerveld

Rattenvanger van Rondelen maakt overuren

Algemeen 543 keer gelezen

CAPELLE • Bij het Valerius- en Reviusrondeel is een ware ratten- en ganzenplaag aan de gang. De voornaamste oorzaak is de constante aanvoer van voedsel voor de dieren, mede mogelijk gemaakt door enkele flatbewoners.

Een luid gekwetter en vleugelslagen galmen tussen de flats aan het Reviusrondeel; de ganzen zijn zojuist voorzien van vers brood, naar beneden gegooid vanaf de eerste etage. Nadat de ganzen het merendeel van het brood hebben verorberd, schieten bruine schimmen langs de struiken. De ratten hebben ook hun weg gevonden naar het open buffet. 

Ongediertebestrijder Mark Colin beziet het van een afstand. Hij werkt in Capelle en de gemeente Zuidplas aan de bestrijding van ratten en ook wespen. Sinds 2017 mag er geen rattengif meer worden ingezet en daarom gebruikt Mark nu klemmen met pindakaas in plastic dozen en geurpalen. Deze palen verspreiden een brandgeur, een lucht die angst oproept bij de ratten en hen wegjaagt. “Maar zolang er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn, blijven de ratten hier bij de flats”, legt hij uit. “Ze zijn inmiddels slim genoeg om de vallen te ontwijken. En waarom zouden ze nog op de pindakaas afkomen als er eten naar beneden wordt gegooid?”

Hij benadrukt dat er vaak geen verkeerde intenties zijn bij het voeren. “Mensen vinden het leuk om de dieren te zien eten en voeren daarom graag. De bedoelingen zijn niet slecht”. Andere mensen willen geen voedsel verspillen, bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging. Maar het is beter om overgebleven eten te delen met buren of het in te vriezen. Ratten zijn geen welkome gasten; zij brengen ziektes over en bij een rattenbeet is een tetanusprik direct nodig.

Eigen verantwoordelijkheid

Naast het direct voeren vanaf de balkons draagt het dumpen van afvalzakken naast de containers bij aan de plaag. “Meeuwen pikken de zakken open op zoek naar voedsel en daar profiteren de ratten weer van”, weet Mark. “De gemeente en handhaving kunnen doen wat zij willen, maar het moet in samenwerking gaan met de bewoners. Het probleem begint namelijk bij de aanvoer van voedsel voor de dieren”.

De gemeente Capelle heeft langs de P.C. Boutenssingel een matrixbord neergezet met de oproep om niet te voeren in verband met ratten en ganzen. Maar er is meer nodig; deze week komen er posters met eenvoudige pictogrammen en worden folders verspreid. Het doel is voorlichting en een mentaliteitsverandering bij de bewuste bewoners. “Het is maar een klein deel van de bewoners die vogels voert”, weet woordvoerder Brigitte Moratis. “Maar we willen hen wel bereiken en zo gedragsverandering teweeg brengen. Alleen als alle partijen samenwerken krijgen we de overlast van ratten en ganzen hier weg”.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws gisteren
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30