Charles Vermeer (links) en Gertjan Essenstam (rechts) op het Stadsplein in Capelle.
Charles Vermeer (links) en Gertjan Essenstam (rechts) op het Stadsplein in Capelle. Foto: Annemarie van der Ploeg

Zangkoor komt weer aan zingen toe

Algemeen 856 keer gelezen

capelle • Inmiddels is het weer mogelijk om met de juiste maatregelen en op geschikte locaties weer te zingen. Het Charles Vermeer Zang Instituut is ook opgestart, maar zoekt nu nieuwe leden.

“We hebben een musicalklas, een seniorengroep, een ouderenkoor, een klassiek koor, een close harmony groep en popkoren. Wij zijn een beetje weggezet als niet-belangrijk tijdens de coronaperiode. “Zet maar een cd of dvd op”. Maar veel mensen hebben gewoon lekker zingen gemist. Om de haverklap werd alles stilgelegd en wij stonden aan de rand van de afgrond. Maar we hebben het overleefd. Een aantal koordirigenten heeft er alles aan gedaan om verbinding te houden met de mensen in het koor.

Een daarvan is Gertjan Essenstam van We12sing, het lokale popkoor in Capelle aan den IJssel, maar ook zijn collega’s van popkoren in Krimpen aan de Lek, Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen en ’s-Gravenzande hebben erg hard gewerkt. Zoom meetings, quizzen, uitleg bij Youtube filmpjes. Soms werd er tijdens de zoommeeting niet gezongen, maar vonden de mensen het heerlijk om elkaar weer even te zien. Naderhand zijn we in de openlucht gaan zingen maar nu de angst een beetje weg is, kunnen we weer lekker opstarten en is iedereen happy. Zingen is goed voor je weerstand en geeft nieuwe energie. De laatste anderhalf jaar werd natuurlijk gezegd dat zingen niet gezond is vanwege de aerosolen maar we hebben nu goede locaties, coronaproof en we houden gewoon goed afstand”, vertelt Charles Vermeer. Gertjan Essenstam, wiens agenda leeg was tijdens corona, verzon van alles om alle leden toch bij elkaar te houden. “Zingen is één, maar het gaat ook om het sociale aspect en ik merk dat het allemaal hechte clubs zijn. Ik ben begonnen met een intro quiz en baslijntjes quiz, waarbij iedereen moest raden welk liedje het was. Iedereen deed fanatiek mee. Toen zijn we vorig jaar mei weer buiten in de wei met de knieën in de drek van start gegaan tot de zomervakantie. We pakten het op, tot het in oktober weer mis ging. Toen heb ik iedere dag een filmpje aan de mensen gestuurd, een link met verhaaltje erbij en een handleiding hoe ze ernaar moesten luisteren. Waar kijk je naar en waarom is dit interessant? Dat werden 169 filmpjes. Maar ik merk dat de koorleden niet meer alleen hun partij zingen, maar ook in de compositie zitten. We zoeken momenteel nieuwe leden. De drempel is extreem laag, er is geen stemtest. We hebben lol en tussendoor zingen we ook nog. Het systeem is hapklaar. Koorleden kunnen inloggen en vinden daar de liedjes, die ingezongen zijn. Ze zoeken zelf de juiste stemgroep uit en kunnen daar ook de teksten vinden.”

Meer informatie is te vinden op
www.cvzi.nl.

Annemarie van der Ploeg

Het Charles Vermeer Zang Instituut (CVZI) heeft momenteel in totaal 18 koren. De koren moesten in de periode met strenge coronamaatregelen stoppen.

Zangkoor

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 16 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 16 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35