Afbeelding
Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

Fotoserie: Mariëlle legt ‘onzinnige’ miniatuurlandschappen vast

Algemeen 318 keer gelezen

CAPELLE • ‘Onzinnige onzin’, zo heet de facebookpagina van Mariëlle Hes (50) uit Capelle aan den IJssel. Er staan tientallen grappige foto’s op en onzinnig zijn ze volgens haar allemaal. “Maar wel heel leuk, en dat is het belangrijkste.” De hoofdrol is voor een klein poppetje of dier. Sommige balanceren op eierschalen, andere trotseren een berg van oliebollen. Marvin Smans van de slijterij aan het Slotplein vindt ze zo leuk, dat hij een samenwerking met Mariëlle is aangegaan. 

Minuscuul, maar perfect afgewerkt zijn de modeltrein poppetjes waar Mariëlle mee werkt. “Alleen de gezichtjes zijn niet beschilderd, ze hebben geen glimlach of blauwe ogen.” Details die niet opvallen op de foto’s. Waar anderen voor kerst of verjaardag een lekker geurtje of een sieraad vragen, wil Mariëlle altijd maar één ding: Een cadeaubon voor haar favoriete modeltreinwinkel. Twee dozen vol figuurtjes heeft ze inmiddels. Van circusfiguren tot een mevrouw met een buggy. “Ik heb wel bijna alle poppetjes gespaard, het is een uitdaging om te zoeken naar nieuwe varianten.” 

Maar waar komen de ideeën vandaan? Mariëlle: “Het begint meestal bij het poppetje. Dan zie ik een bouwvakker en denk; laat ik die eens bij een verrotte banaan neerzetten. Ik gebruik ook altijd dingen die ik in huis heb of onverwacht tegenkom. Poedersuiker als sneeuw, suikerklontjes die dienstdoen als ijsblokken waar pinguïns op marcheren.”

Grote bende

Binnenkort begint ze aan een tweede fotoboek met haar creaties, maar ook buitenshuis is het werk van Mariëlle te vinden. Zo is de Capelse druk bezig met een fotosessie voor Marvin Smans van Slijterij Smans Uw TopSlijter aan het Slotplein. Foto’s van Mariëlle hangen in hetzelfde winkelcentrum al bij de bakker en de kleermaker. 

Puur toeval zegt ze, maar zo wordt de bezigheid wel steeds serieuzer. “Het blijft echt een hobby hoor. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Natuurlijk is het top om je foto’s ergens te zien hangen, maar uiteindelijk is het gewoon voor de lol.” Mariëlle’s echte werk heeft trouwens wel met fotograferen te maken. “Ik ben freelance uitvaartfotograaf. Een hele andere tak van sport”, vertelt ze.

Mariëlle maakt de hobbyfoto’s op het aanrecht in haar keuken, een mooie lichte plek en wat makkelijker schoon te maken. “Dat is soms maar goed ook”, lacht ze. Zo werd het wel eens zo’n grote bende, dat haar kinderen Mariëlle haast voor gek verklaarden. “Ik wilde iets met kapotte eieren doen en had er een stuk of tien gebroken. Alles kleefde.” Of die keer dat ze scherven van kerstballen als decor gebruikte. “Dat gaf ook veel rotzooi natuurlijk.” 

Redactie
Margje Rijsdijk-Kooistra

Fotografie
Mariëlle van Hes en Margje Rijsdijk-Kooistra

Margje Kooistra

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15