Voorzitter Ewout Bückmann van de Adviesraad Sociaal Domein.
Voorzitter Ewout Bückmann van de Adviesraad Sociaal Domein. Foto: Annemarie van der Ploeg

‘In de adviesraad bezig zijn, geeft voldoening’

Algemeen 401 keer gelezen

CAPELLE• De Adviesraad Sociaal Domein Capelle aan den IJssel adviseert de gemeente op alle gebieden van het sociaal domein. Wat zijn de problemen bij jeugd, mensen met bijstandsuitkering of die een voorziening nodig hebben van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)? De adviesraad wil er zijn voor alle Capellenaren. Er is behoefte aan nieuwe leden. Iedereen uit Capelle kan lid worden en zo zijn steentje bijdragen.

Toeslagenaffaire

Ewout Bückmann, voorzitter van de Adviesraad, legt uit wat de raad precies doet. “De gemeente vraagt ons om advies te geven, maar we proberen zelf ook te kijken wat er in Capelle speelt. Wij proberen mensen te benaderen of zij benaderen ons persoonlijk. Wij gaan dan op onderzoek uit en zoeken naar een goede oplossing. Je ziet dat er steeds meer dingen misgaan in de uitvoering, zoals bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire. Wij hebben een belangrijke rol, omdat wij iets kunnen signaleren en advies kunnen geven aan de gemeente. 

De gemeenteraad leest dat ook en springt daar weer op in. Het geeft heel veel voldoening als je iets voor elkaar kunt krijgen. Soms wordt iets al opgelost na een gesprek met de gemeente.” 

Toegankelijkheid

Bückmann vervolgt: “We kijken bijvoorbeeld ook naar de taal in brieven van de gemeente. Deze is niet altijd even begrijpelijk en dan is het onze taak om te zorgen dat het leesbaarder wordt. We hebben ook iemand in de raad die met een ambtenaar naar de toegankelijkheid van Capelle bij bushaltes, supermarkten en dergelijke kijkt. Kan iemand met een rolstoel of lichamelijke beperking er makkelijk in? Soms gaat het over advies over beschermd wonen. Wordt er voldoende op alle punten gelet, zodat mensen die er gebruik van maken, er zo veel mogelijk plezier van hebben en zo goed mogelijke ondersteuning krijgen.”

Lid worden

Iedereen uit Capelle van 18 jaar en ouder kan lid worden van de Adviesraad Sociaal Domein. “Verder moeten de mensen maatschappelijk betrokken en enthousiast zijn, zelf ervaring hebben of een breed netwerk hebben, zelf chronisch ziek zijn of in de bijstand zitten. Maar we zoeken ook mensen die zelf ergens tegenaan lopen en ons dat melden”, besluit Bückmann.

Mensen die lid willen worden van de adviesraad kunnen een e-mail sturen naar secretariaat@adviesraadcapelle.nl. Dit e-mailadres is ook voor mensen met een probleem, waarbij de adviesraad misschien kan helpen. De adviesraad heeft ook een facebookpagina: Adviesraad Sociaal Domein Capelle aan den IJssel. 

Ook op de website van de gemeente is informatie beschikbaar: www.capelleaandenijssel.nl/bestuur-organisatie/adviesraad-sociaal-domein_43004/.

Annemarie van der Ploeg

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 7 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws gisteren
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42