Familie De Lange in het zonnetje gezet voor inzet KWF
Familie De Lange in het zonnetje gezet voor inzet KWF Foto: Annemarie van der Ploeg

Familie De Lange: samen al 182 jaar collectant voor KWF

Algemeen 395 keer gelezen

CAPELLE • Verschillende generaties van familie De Lange collecteren sinds lange tijd voor het KWF en zijn daar nu voor gehuldigd.

Wanneer je als gezin bij elkaar al 182 jaar collecteert voor het KWF is dat een hele prestatie. Vanwege deze prestatie werd deze week het gezin De Lange in het zonnetje gezet door het KWF. Voorzitter van KWF Capelle Marino Blommers en wijkhoofd KWF Rolf Rosenboom overhandigden het gezin een blijk van grote waardering. 

Guus de Lange Sr., de vader van het gezin, ontving uit handen van Rolf Rosenboom een bronzen beeldje voor zichzelf en postuum voor zijn overleden vrouw Anneke. Het beeldje heeft de naam ‘Oude man met Armenbos’. De Armenbos of Armenbus en stok symboliseren ondersteuning. Met deze bus werd al in 1608 rondgegaan om geld in te zamelen. Het beeldje is een kleine weergave van het beeld in het Frans Hals Museum. 

De heer De Lange was erg verrast. “Het is voor mij alweer een poosje geleden dat ik met collecteren te maken had. Mijn dochters hebben ook nog meegedaan. We hadden toen metalen bussen en dat rammelde lekker. Ik heb in die tijd nog meegemaakt dat ik een wijk had waar flats zonder lift waren. Dan moest je dus al die trappen lopen en op de bovenste verdieping waren ze dus nooit thuis. Dan moest je nog een keer langsgaan.”

Broers en zussen
De broers Guus en Martijn de Lange ontvingen van het KWF een verzilverd collectebusje, eveneens bedoeld voor hun zussen. Martijn: “Mijn moeder collecteerde al jaren. Ik weet nog dat dit soort bussen bij ons in de gang stonden. Op het laatst waren ze groen met een soort slotje eraan. Met 16 jaar vroeg ze mij of ik het wilde gaan doen en ik vond het prima. Toen waren het al kunststof bussen.”

Inhaalslag
Guus vond het collecteren een vanzelfsprekendheid. “We verschilden nogal van leeftijd, dus we collecteerden niet allemaal tegelijk. Ik was 15 toen ik begon. Ik ben nu 62 dus ik doe het al 47 jaar. Een van onze drie zussen is in januari dit jaar overleden aan kanker.”

Marino Blommers benadrukt het belang van de jaarlijkse collecte. “De collecte is van 5 tot en met 11 september a.s. We gaan er weer vol tegenaan; weer langs de deur. Door de situatie met corona hadden we te maken met veel uitgestelde zorg, vooral in de kankerzorg. Deze laatste kwam op de tweede plaats. Dat was dramatisch voor het KWF en daarom willen we een inhaalslag maken. Er is geld nodig voor onderzoek. Ik hoop dat de mensen gul geven. Misschien kunnen ze alvast geld ervoor klaarleggen.”

Annemarie van der Ploeg

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15