Foto: Theo Blonk/Buurtkracht
Foto: Theo Blonk/Buurtkracht

Muziek blijft het langst hangen

Algemeen 50 keer gelezen

Op donderdag 15 december jl. werd het project Mantelzorgmaatje muzikaal afgesloten. In het van Cappellenhuis vond een sfeervolle bijeenkomst plaats waarbij musiceren en gezelligheid centraal stonden.

CAPELLE - In de afgelopen maanden vonden in CAPSLOC bijeenkomsten plaats voor mensen met geheugenproblemen/dementie, hun partners en vrijwilligers. De vrijwilligers kregen een training en tijdens de bijeenkomsten rondom een thema vond verdere kennismaking plaats.
Een aantal vrijwilligers gaat als mantelzorgmaatje bij de echtparen thuis aan de slag. “Daar blijkt echt behoefte aan te zijn”, aldus mantelzorgcoördinator Dineke Schaaphok. De mantelzorgers die nu een maatje hebben gevonden met /voor hun partner, geven aan dat ze met een gerust hart weg durven als het maatje op bezoek is. Er is immers iemand in huis. Eén van de deelnemende mantelzorgers, bedankte alle betrokkenen hartelijk voor de organisatie en sprak haar waardering uit voor het project.

Matchen van vrijwilligers bij mantelzorg ook in 2017
De formule van onderlinge kennismaking in een informele sfeer heeft in het pilotproject resultaat gehad. Mantelzorgcoördinator Dineke Schaaphok en vrijwilligersmakelaar Yvonne van der Schelling willen graag onderzoeken of op deze manier ook andere mantelzorgers geholpen kunnen worden door hun verwant te matchen met vrijwilligers. Die plannen zullen in 2017 verder ontwikkeld worden.

Muzikale bijeenkomst
Bij de bijeenkomsten in CAPSLOC werd al duidelijk dat muziek zowel de mensen met dementie als ook de overige aanwezigen aanspreekt. Daarom werd besloten voor een bijeenkomst in het van Cappellenhuis met zang en muziek. Voor veel mensen met dementie blijft muziek het langst hangen in het brein. Zo kon Tony Bustraan op de vleugel nog veel liedjes begeleiden. Berry Rutten zong solo drie prachtige klassieke liederen. Vanzelfsprekend werd de bijeenkomst afgesloten met kerstliederen.

Buurtkracht voor mantelzorgers
Welzijnsorganisatie Buurtkracht ondersteunt mantelzorgers in Capelle aan den IJssel. Alle mantelzorgers in Capelle kunnen zich aanmelden bij Buurtkracht via een inschrijfformulier op de website www.buurtkracht.nu of door op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur te bellen met 010 – 707 49 00. Buurtkracht biedt mantelzorgers informatie, advies en begeleiding, respijtzorg en ondersteuning. Coördinator bij Buurtkracht is Dineke Schaaphok.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 7 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 10 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20