Afbeelding

‘Terugvallen in roken is geen falen’

Algemeen 45 keer gelezen

Rotterdam - Wie het maar niet lukt om op eigen kracht te stoppen met roken kan daar via de huisarts hulp bij krijgen. In groepspraktijken draait een gespecialiseerd verpleegkundige vaak een eigen spreekuur, maar met een verwijzing kun je ook naar de ‘Rook Stop Poli’ van een ziekenhuis. Daar steunen gespecialiseerde longverpleegkundigen je in de strijd tegen deze verslaving.

“Mij helpt het enorm”, verzekert Anke. “Mijn verpleegkundige is betrokken, begripvol en heeft humor, maar ze kent ook alle smoezen. Als ik met haar iets afspreek voel ik me verplicht me daaraan te houden. Uiteindelijk wordt er geld en tijd aan me besteed. Met mezelf gooi ik het te snel op een akkoordje. Er is altijd wel een reden om dat éne sigaretje op te steken. Het vervolg kun je wel raden. Dan rijd ik ‘s avonds laat toch weer naar de benzinepomp. In principe rook ik nu al drie maanden niet meer, maar ik ben er nog niet vanaf. Als ik in de paniek schiet, is een sigaret het eerste waar ik aan denk.”

Ankes longverpleegkundige Marja heeft alle begrip voor de voetangels en klemmen op de weg naar een rookvrij bestaan. “Ik heb zelf gerookt dus ik weet er alles van. Wat mij altijd het meeste ergerde als ik commentaar kreeg op mijn roken was het superioriteitsvertoon van de niet-roker. Ik zal daarom nooit tegen iemand zeggen dat stoppen gemakkelijk is en vooral een kwestie van wilskracht. Dat ís niet zo. Iedere verslaving is een complex probleem en iedere ‘verslaafde’ een ander mens. Daarom begeleiden we iedereen individueel. Terugvallen komt voor, maar hoeft niet meteen als falen gezien te worden. De volgende dag opnieuw beginnen verdient tenslotte de voorkeur boven helemaal opgeven. Dat laatste is pas echt falen.”

In ziekenhuizen wordt de begeleiding doorgaans gestart met een groepsbijeenkomst. Je hoeft dan nog niet ‘clean’ te zijn. Wel moet je aangeven op welke termijn je echt gestopt wilt zijn. Bij deze groeps-intake moet je een vragenlijst invullen die in je persoonlijk dossier komt te zitten. Na de bijeenkomst ontvang je een individuele afspraak en ‘huiswerk’ om door te nemen.

Een van de ‘smoezen’ die vooral ouderen vaak gebruiken is dat het ‘toch’ niet meer uitmaakt. “Het is nooit te laat”, benadrukt Marja. “Na twintig minuten niet roken wordt je hartslag al lager en daalt je bloeddruk. Na een jaar niet roken is het risico op hart- en vaatziekten al met de helft verminderd en zelfs wie na zijn vijfenzestigste pas stopt wint twee tot vier jaar.”

U kunt van uw huisarts een verwijzing krijgen naar de Rook Stop Poli. U maakt eerst een afspraak bij de longarts, hierna gaat u naar de longverpleegkundige voor de begeleiding bij het stoppen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 14 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15