Afbeelding
Foto: Wijntjesfotografie.nl

‘Capelle is net overzichtelijk genoeg’

Algemeen 44 keer gelezen

Deze week is Kees Opstal Capellenaar van de week. Op zaterdag 30 september was de prijsuitreiking Van het Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie. Hierbij behaalde hij in twee categorieën de eerste plaats en werd tweede overall. De hoofdprijs ging naar Raymond Wennekes uit Roosendaal. Opstal is geen beroepsfotograaf, maar fotograferen is wel zijn grote hobby naast het duiken. In 2018 zal Opstal door de Nederlandse onderwatersportbond naar het EK uitgezonden worden. De NOB zendt twee mensen naar het Europees Kampioenschap.

Door Annemarie van der Ploeg

Ben je een echte Capellenaar?

“Nee ik kom uit Den Haag, maar ik woon al 12 jaar in Capelle. Ik ben lid van een duikvereniging in Den Haag waar ik ook het duiken heb geleerd.

Wat vind je de mooiste plek in Capelle?

“Dat is het oude centrum bij het kerkje en bij de dijk. Dat vind ik wel de mooiste plekken.

Vind je het fijn om in Capelle te wonen?

“Ja hartstikke goed, zeker met jonge kinderen. Er wordt hier veel georganiseerd. De verbinding is ook goed en de faciliteiten ook. Het is net overzichtelijk genoeg om alles een beetje te kennen en toch niet zo klein als een dorp, waar iedereen elkaar kent.”

Ben je fotograaf van beroep?

“Nee het is allemaal puur hobby. Af en toe kan ik wel een foto verkopen, maar het is niet mijn werk. Ik heb een bedrijfje in projectmanagement voor infrastructuur, dus de aanleg van wegen. Ik word met name ingehuurd door de overheid om projecten te leiden.”

Hoe ben je met onderwaterfotografie begonnen?

“Fotograferen was altijd al een hobby van me. En toen begon ik te duiken. Ik duik meestal met mijn vrouw. Toen ik al die onderwaterfoto’s zag van de onderwaterfotografen, trok me dat heel erg aan. Dat wilde ik ook gaan doen. Zo ben ik van lieverlee met een kleine camera begonnen en heb ik het steeds verder uitgebouwd.”

Fotografeer je alleen maar onder water of fotografeer je ook nog andere dingen?

“Ik heb een paar jonge kinderen dus die staan regelmatig op de foto. En doe ik af en toe wat landschapsfotografie, want dat vind ik ook leuk om te doen. Maar het is voornamelijk onderwaterfotografie.”

Kun je iets over het NK Onderwaterfotografie vertellen?

“Elk jaar wordt het NK Onderwaterfotografie gehouden. Dat is een wedstrijd van twee wedstrijddagen, met als hoofdsponsor Kamera-express. Iedereen moet foto’s maken op die dagen op specifieke plekken maken. Bij deze wedstrijd moet je in de Oosterschelde of in de Grevelingen foto’s maken in verschillende categorieën: groothoekfoto (landschapsfoto), groothoekfoto met model (een duiker), en een macro ( dat is zo klein mogelijk, toch beeldvullend in beeld krijgen) en een visportret (foto van een vis). Degene die de meeste punten over alle categorieën behaalt, die wint. Ook is er elk jaar nog een themafoto, waarvoor de categorie kort voor de wedstrijd bekend wordt gemaakt.”

In welke categorieën had jij gewonnen?

Ik heb gewonnen in de categorie groothoek met model en in de categorie macro. Raymond Wennekes had een hoger aantal punten dus hij won de hoofdprijs.

Wat is nou nog eens jouw grootste wens?

“Volgend jaar meedoen met het EK Onderwaterfotografie. Het is nog niet bekend waar en wanneer dat gaat plaatsvinden. Dus als je het over ambities hebt, dan is dat wel zoiets. Of anders het WK, wat om de twee jaar wordt gehouden. Maar laat ik eerst maar eens hiermee beginnen.”

Meer informatie is te vinden op: www.kopstal.nl en op https://duikeninbeeld.tv/onkzk-2017-prijsuitreiking-beeld/ en op Facebook: Nederlandse Onderwatersportbond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15