Vanaf ongeveer 5 jaar kunnen kinderen prima onder begeleiding naar school fietsen.
Vanaf ongeveer 5 jaar kunnen kinderen prima onder begeleiding naar school fietsen. Foto: pr

Kinderen vinden fietsen echt heerlijk!

Algemeen 50 keer gelezen

Rubriek: Fietsen in Capelle

Door Fietsersbond afdeling Capelle

Hoe groot is de lach op het gezicht van een kind als het voor het eerst zonder zijwieltjes kan fietsen. Het is een van de mooiste momenten in het leven van kleuters. Het gevoel van trots en blijdschap stralen ze groots uit. En daarna willen ze hun kunsten laten zien door zelf naar school te fietsen.

Capelle - Het begint met een loopfietsje, daarna komt de fiets met zijwieltjes en ten slotte het grote moment van vrijheid. Fietsen is ook van groot belang voor hun ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze moeten vaardig zijn en tegelijk op alles om hen heen letten. Het is verbazingwekkend hoe snel ze dat oppakken.

Dit ondanks de angsten die ouders doorstaan bij het aanschouwen van hun kleine schat die zo zelfstandig bezig is. Kinderen kunnen vrij snel daarna al grotere afstanden fietsen. Daarom moet het fietsen zo veilig mogelijk gemaakt worden. Vooral de schoolroutes.

Het zelfstandig leren fietsen is van groot belang voor het kind om te leren hoe met het soms drukke verkeer om te gaan. Zogenaamde ‘achterbankkinderen’ worden voor de leeuwen gegooid als ze op hun 16e op een brommer leren rijden en later een auto gaan besturen.

Uit onderzoeken is gebleken dat fietsers betere bestuurders zijn dan zij die niet fietsen. Je leert namelijk van kinds af aan verkeerskundige vaardigheden. Kinderen die van jongs af aan fietsen zullen ook als volwassenen de fiets als een volwaardig vervoermiddel zien voor woon-werk en recreatief verkeer.

Er zijn ouders die van mening zijn dat het te onveilig is om hun kinderen naar school te laten fietsen, omdat daar zoveel auto’s zijn. Daarom brengen ze hun kind met de auto naar school. Eigenlijk een vreemde cirkelredenering toch?

Een Kiss and Ride zone trekt ook meer auto’s aan. Vandaar dat de Fietsersbond pleit om tijdens de uren van aanvang en einde van de schooltijden de wegen vlak bij de scholen af te sluiten voor auto’s.

In Den Haag loopt sinds september 2019 een project en hoewel de vormgeving beter kan is bij OBS West iets dergelijks gerealiseerd. Je moet dan uiteraard niet elders in de wijk parkeren. In Capelle is meer mogelijk op dit gebied!

Voor informatie over kinderfietsen met tests en tips: www.fietsersbond.nl . Wil je meer weten over de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel ? Kijk dan op de website www.capelle.fietsersbond.nl. De Fietsersbond wil het fietsen bevorderen en komt daarom op voor de belangen van fietsers en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Neem contact op via capelleadijssel@fietsersbond.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zelf hieraan mee te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 23 uur geleden
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater gisteren
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24