Afbeelding

Vrijheidsboom voor de inwoners van Capelle

Algemeen 152 keer gelezen

Capelle - Over een tweetal weken is het 4 mei. Door de corona crisis zijn alle evenementen en samenkomsten afgelast, daarom zal het niet mogelijk zijn om op deze dag met elkaar fysiek bijeen te komen, en stil te staan bij hetgeen 75 jaar geleden is gebeurd.

Jacqueline van Welzijn Capelle vond het jammer dat er door de crisis allerlei mooie projecten nu op de stapel komen. Ook de kunst en cultuursector heeft zwaar te lijden onder Corona en door het stilvallen van projecten, is ook de ondersteuning van de overheid grotendeels weggevallen. Mede daardoor ontstond bij Jacqueline van Gent (Welzijn Capelle), Wanja Meijer (planningscoach.nl) en Joyce Maaten (Finzie Capelle aan den IJssel) het idee om rondom 5 mei toch iets moois te organiseren voor de herdenking, waarin ook juist de kunst- en cultuursector kan laten zien hoe belangrijk ze voor de samenleving is. 

‘Onze gedachten voerden ons langs het woord saamhorigheid en zo ontstond het idee van een vrijheidsboom waarin de wortels, het schors en de bladeren diepere betekenis symboliseren.

De boom is een symboliek voor Capelle: we hebben natuurlijk het Schollebos, vol met prachtige bomen. Het bos splitst Capelle in tweeën, en tegelijkertijd zorgt het voor verbinding van de gemeente, daarom is het symbool van de boom zo passend voor 5 mei.

Naast de vrijheidsboom, worden de Vrijheidsmaaltijden van het ‘Nationaal comité 4 en 5 mei’, nu virtueel georganiseerd op 5 mei. De vrijheidsmaaltijden worden begeleid door Capellenaren welke zich in het verleden al hebben ingezet voor deze mooie gemeente.

Via deze weg willen wij alvast de vrijwilligers, de scholen, de bibliotheek, de dagvoorzitters en ondernemers die hun bijdrage aan dit project leveren hartelijk bedanken. In het bijzonder Jet Nijhuis en Janna Kool voor het opbouwen en illustreren van de digitale vrijheidsboom.

Op 75jaarvrijheidcapelle.nl/ kunt u meer uitleg vinden over de symboliek van de Vrijheidsboom, uw eigen bijdrage leveren voor de Vrijheidsboom en kunt u zich inschrijven voor de Vrijheidsmaaltijd.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Voetbaloverzicht: zo presteerden de lokale clubs afgelopen weekend Sport 19 uur geleden
—
Fietsen voor leven met en na kanker op 22 juni Nieuws 20 uur geleden
• De meiden met hun diploma.
Synchroondiploma op zak: meiden en dames van ACZ zetten nieuwe stap Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Man raakt te water bij Zwaarddans: slachtoffer gereanimeerd 112 14 apr, 18:20
Afbeelding
In beeld - Kunst- en Atelierroute 2024 geopend Fotoreportage 14 apr, 10:20
Afbeelding
Lachen om volkstuinperikelen in Isala Theater Nieuws 13 apr, 14:00