Mark van der Waaij (links) en Stephan Mosheuvel: goud waard voor KCC. (Foto: Wijntjes Fotografie)
Mark van der Waaij (links) en Stephan Mosheuvel: goud waard voor KCC. (Foto: Wijntjes Fotografie) Foto: Wijntjes Fotografie

Korfbalduels professioneel in beeld

Algemeen 60 keer gelezen

Capelle - Als lid van het videoteam van KCC/CK Kozijnen beleeft Mark van der Waaij de korfbalsport sinds een jaar of tien van een heel andere kant.

Door Jan Timmer

De 51-jarige Capellenaar maakt deel uit van een groep clubgenoten die alle wedstrijden van KCC 1 vertalen in een livestream voor de eigen fans én het Korfbal League-platform van het KNKV. Daarnaast worden de beelden geanalyseerd voor intern gebruik. “We zetten ze in om statistieken uit te halen en spelers beter te maken”, vertelt Mark van der Waaij. “Het is zeer interessante informatie voor onze technische staf én de spelersgroep. Ze zien zichzelf terug in beeld en krijgen mee waar verbetering nodig is. Daarnaast maken de beelden tot in detail duidelijk hoe tegenstanders korfballen en wat individuele spelers doen in het veld. Daar kun je je als KCC vervolgens tactisch op instellen.” Van der Waaij houdt zich per week tussen de 12 en 15 uur bezig met zijn vrijwilligerswerk voor KCC. “Net als alle andere Korfbal League-clubs hebben wij ons eigen team. De beelden van onze wedstrijden sturen we door naar de bond, zodat iedere korfballiefhebber alle wedstrijden op topniveau vanaf scherm te zien 5000 kijkers bij een gemiddelde wedstrijd van KCC is heel normaal. Bij topduels haal je zomaar de 10.000. Toen met deze livestreaming begonnen werd, dachten sommige mensen dat de clubs daardoor minder fysieke toeschouwers zouden gaan trekken. Niets is minder waar. De belangstelling groet alleen maar.’ Bij KCC bestaat het videoteam uit tien mensen. Gewerkt wordt met drie camera’s. Eén daarvan word sinds de start van het team bemand door Van der Waaij’s clubgenoot Stephan Mosheuvel, die al vijftig jaar in het Capelse korfbal actief is. “We beleven er veel plezier aan”, zegt Mark van der Waaij. “Zoals het sowieso plezierig is om vrijwilliger te zijn bij KCC. In het verleden heb ik onder andere meerdere jeugdteams getraind, waaronder C1 met wie we kampioen van Nederland werden. Zo werkt dat in het korfbal: iedereen doet wel iets voor de club. En... KCC is het echt ten volle waard!”

“Ik ben vanaf de start bij de vereniging betrokken bij KCC en maakte zelfs deel uit van het eerste team in die beginfase. Eerder was ik lid bij De Bermen om in mijn juniorentijd de overstap te maken naar De Kapellen. Daar heb ik een jaar of elf in het eerste team gespeeld. Toen De Kapellen en De Bermen fuseerden tot KCC verhuisde ik mee. Ik heb nooit kunnen bevroeden dat er ooit Korfbal League gespeeld zou gaan worden in Capelle. Maar we hebben het wél en ik en daar heel trots op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 23 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30