Afbeelding

Column Sophie Dijkgraaff: Saamhorigheid

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Oké, dit is niet de tijd om tegen u aan te zeuren. Nee, we hebben het al druk genoeg met alle gevolgen van het coronavirus en het overige nieuws is ook geen reden tot vreugde. Neem alleen al een paar feiten die zich kortgeleden in onze regio afspeelden: twee tieners aangehouden voor een steekpartij in de Vilmos Huszarstraat; jongeren slaan en schoppen een man in Fluiterlaan; in de omgeving van de Wiekslag heeft een pyromaan toegeslagen. Waarom deze mensen overgaan tot gewelddadigheden, lijkt me voer voor psychologen. Ja, ik kan wel een persoonlijke bespiegeling neerschrijven of net als alle specialisten op tv: ‘Wat als?’, vragen stellen, maar wat schiet ik ermee op? Wat als, leidt tot een oeverloos gezwam over een vraag die te laat is.

Capelle is toch geen zwijnenstal

Dus lamenteren over een futiliteit lijkt me niet op z’n plaats. En toch ga ik het doen. Want de laatste tijd bespeur ik bij mezelf en de gebruikers van de sociale media ergernis over de rotzooi op onze straten. Peuken, lege drankblikjes, snoeppapiertjes. En sinds de coronamaatregelen zijn aan deze artikelen nieuwe toegevoegd. Ook mondkapjes, hygiënische doekjes en plastic handschoenen belanden na gebruik – Hoppa! – op straat. Intussen wijzen milieuorganisaties ons op het gevaar dat kinderen dit afval nietsvermoedend oppakken en besmet kunnen raken.
Nu heb ik er een hekel aan om met een belerende vinger te wijzen, maar mensen, kom op, Capelle is toch geen zwijnenstal? Onze straten zijn toch voorzien van vuilnisbakken? Waarom maken we er dan zo’n bende van? Zullen we op dit vlak dezelfde saamhorigheid tonen als aan het begin van de coronacrisis? Nee, we gaan niet applaudisseren. Ditmaal steken we op een andere manier de handen uit de mouwen. Mijn idee is dat we de prullenbakken (en de hondenuitlaatplaatsen) in onze stad gaan gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Kunnen kinderen en volwassenen genieten van een schone stad!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 20 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20