Georgy genietend van een maal.
Georgy genietend van een maal. Foto: Marcus Breet

Bijzonder verhaal over tortel Georgy

Algemeen 54 keer gelezen

Je kent ze wel, die vrolijk koerende kleine duiven met een hoog schattigheidsgehalte. Vaak zie je paartjes die liefkozend naar elkaar zijn. Stelletjes blijven hun leven lang bij elkaar. Ze worden ook wel ‘love birds’ genoemd.

Door Marcus Breet

Capelle - Deze duiven bouwen eenvoudige nestjes van een laagje takjes. Vaak waaien deze nesten, al dan niet met eieren en jongen, weg of vallen op de grond. Zo ook met Georgy. Het nest waar Georgy in zat stortte in en hij viel op de grond. Zijn (manke) broertje bleef achter in het nest.

De buurman zette hem in het gras, zodat zijn ouders erbij konden. Maar Georgy kon nog niet vliegen en lopen. Op de grond loerde een kat. Nadat eksters alarm sloegen over deze kat en ik ging kijken zag ik Georgy. Terugzetten in nest geen optie, want te hoog en half ingestort.

Hondenbrokjes

Ik wist dat de oudervogels ook bij mij op het boventerras op 4 hoog komen voor eten, dus nam ik Georgy mee. Deze vogel vervolgens in een grote hondenbench gezet en voorzien van water, duivenzaad, verbrokkelt insectenblok en grof gemalen hondenbrokjes. Gelukkig liepen er ook mieren rond, die lusten ze graag.

Verder een tafeltje in de bench om onder te schuilen, een oude trui en stokken voor het oefenen met vliegen. De bench in het zicht van de ouders met de deur overdag -onder toezicht- open. Jonge tortels eten al vrij snel zelfstandig en hoeven niet per se meer melk uit de ouderkrop.

Dagelijks maaltje

Vliegen en lopen duurt echt nog wel een aantal dagen. Georgy leerde dat in de bench en op een zekere dag gaf hij duidelijk aan eruit te willen, toen een ouder weer op bezoek kwam.

Hij kon toen goed genoeg vliegen. Georgy toen vrijgelaten en hij herenigde zich al snel met zijn ouders en broertje en nu komen ze allen dagelijks langs voor een maaltje.

Tip: heb je een kat, hou die tijdens het broedseizoen binnen. Vind je een jonge vogel, kan hij niet terug in nest gezet worden en is die nog in babyfase of gewond, bel de dierenambulance of breng hem naar Vogelopvang Karel Schot in Rotterdam.

Stadsvogeladviseur

Marcus Breet is stadsvogeladviseur voor de Vogelbescherming Nederland in Capelle aan den IJssel. De Stadsvogeladviseur adviseert over het vogel- en natuurinclusief inrichten van de stedelijke omgeving. Meer informatie is te vinden via: www.vogelbescherming.nl (onder de kop ‘Bescherming’).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15