Imker Judith Kraak bij een van de bijenkasten.
Imker Judith Kraak bij een van de bijenkasten. Foto: Annemarie van der Ploeg

Capelse imker Judith: ‘Ook Capelle kan niet zonder bijen’

Algemeen 89 keer gelezen

Capelle - Judith Kraak uit Capelle volgde de basiscursus imker bij het Ambrosiusgilde in Rotterdam en heeft bijenkasten in de Heemtuin in Capelle aan den IJssel. Door de cursus is zij steeds meer gaan begrijpen hoe het in de natuur functioneert en is daar steeds meer gefascineerd door geraakt. Zij is ervan overtuigd dat goede voorlichting over insecten essentieel is en dat het belangrijk is de jeugd daar al vroeg bewust van te maken.

Door Annemarie van der Ploeg

“Bijen zijn absoluut noodzakelijk voor de bestuiving van onze gewassen. Zonder bijen hebben wij geen eten. Honingbijen worden door mensen verzorgd, maar je hebt ook een heleboel wilde bijensoorten, zoals hommels en vliegen die op bijen lijken. Er zijn heel veel insecten die bestuiven. Als er bijen dood voor de bijenkast liggen omdat er ergens gespoten is, weten we dat andere insecten in de omgeving daar ook onder te lijden hebben. Ik wil graag de gemeente, maar ook buurtverenigingen, kinderboerderijen en volkstuinverenigingen attenderen op het belang van bestuivers. Je kan verschillende soorten bloemen neerzetten, niet met gif spuiten en zorgen dat er in voorjaar en najaar dingen in bloei staan. In de zomer is er weinig ‘dracht’. Dat is wat bijen eten; het stuifmeel en de nectar die planten produceren. Ik heb de gemeente ecoloog geschreven dat alles maar weggemaaid wordt en bijen nergens naartoe kunnen. Maar beleidsveranderingen vormen een lang proces. Wij kunnen bijvoorbeeld zelf drachtplanten neerzetten, tegels uit de tuin halen, noem maar op. Wilde bijen zijn afhankelijk van specifieke bloemen. Die soorten vind je op www.wildebijen.nl Een van de grote bedreigingen is de faraomijt. Deze bestrijden wij door het darrenbroed eruit te snijden en dan aan de vogels te voeren”, legt Kraak uit.

Bestuivers zijn een essentiële schakel in de hele cyclus van de natuur maar ook van ons bestaan. Kraak: “Meestal denk je bij bijen aan honing en kaarsen, maar als er bijvoorbeeld geen was meer is, is er zo veel wat wij niet meer kunnen. Ik vind het leuk om als imker met allerlei mensen actief te zijn en voorlichting te geven, door aan de jeugd mee te geven niet naar potten verdelger te grijpen of om iets wat zoemt dood te slaan. Ze steken als ze zich bedreigd voelen, als je naar ze slaat. Dus blijf gewoon rustig. Stuifmeel vinden ze veel interessanter.”

“Ik ben ook werkzaam in de heemtuin tegenover de kinderboerderij aan de ‘s-Gravenweg in Capelle. Daar heb ik met een medecursist een aantal bijenkasten neergezet. Ik zorg er zelf voor dat er genoeg dracht is. De mensen die daar wandelen kunnen er rondkijken en stellen allerlei vragen. Dat vind ik heel leuk”, besluit Kraak.

Het Ambrosiusgilde is een vereniging die ook beginnende imkers ondersteunt met kennis, informatie en materialen. Anderzijds geeft deze voorlichting aan scholen of andere organisaties. Kijk voor meer informatie over onder andere de open dag op 10 juli op www.ambrosiusgilde.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 19 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 uur geleden
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws gisteren
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17