Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Wifi zorgt voor ongelijkheid

Algemeen 870 keer gelezen

Vorige week kon u op deze plek lezen over wokers die boodschappen zo maar in karretjes plaatsen om aandacht te vragen voor verspilling van voedsel en het bezuinigen van supers op personeel waardoor stigmatiserend gedrag bij zelfscancontroles zou kunnen ontstaan. Het stuk was grotendeels op waarheid berust maar dat van de actiegroep op zaterdag was natuurlijk een 1 aprilgrap. 

Het volgende is wel zeer serieus. In Capelle is momenteel een discussie gaande over de aanleg van een glasvezelnetwerk en wie voor de aanleg in de meterkast wel of niet moet betalen. Elders in deze krant staat hier een artikel over. Momenteel zijn er in deze gemeente diverse verkopers actief met een zwarte T-Mobilejas aan en die dus abonnementen aan de deur verkopen. Navraag leert dat zij werken voor een ander bedrijf dat dan weer deze klus mag uitvoeren van de Duitse telecomgigant. In de folder en op de website valt te lezen dat dit vrijblijvend wordt aangelegd, maar het bedrijf dat de kabels tot aan de erfgrens in de grond aanlegt zegt dit zeker niet gratis te doen als iemand geen abonnement bij T-Mobile afsluit. Concurrent Ziggo verliest zo honderden klanten per week in Capelle. Maar let op, ik hoor al van diverse bekenden in andere gemeenten dat Ziggo, KPN of wie dan ook, boetes opleggen omdat mensen aan dure jaarcontracten vastzitten. Als tegenprestatie geven deze bedrijven gratis pakketten en flinke kortingen op al bestaande abonnementen. Een telefoontje of bezoek aan de winkel op de Koperwiek kan dus flink lonen. 

Overigens kreeg ik in een winkel opvallend genoeg de tip over te stappen op het illegale IPTV. Volgens de verkoper zijn de meeste werknemers van het bedrijf zelf ook illegaal aan het kijken naar duizenden zenders. Gratis Viaplay, ESPN, en alle zenders van Aruba tot Zambia. “Maar je hebt dan wel een goed werkend wifinetwerk nodig.” En ja, dat is tegenwoordig in veel huishoudens een vorm van levensbehoefte. Wifi zorgt nu dus voor ongelijkheid. Niet iedereen kan een passend abonnement betalen. Eigenlijk zou een gratis glasvezelnetwerk thuis tot die behoeften moeten horen. Nu wordt alleen in hoogbouw een gratis punt aangelegd. “Meneer, u heeft daarna alleen nog een internetabonnement nodig. Met IPTV ben je dan bijna gratis echt verbonden met de wijde wereld.” Tsja…. 

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Maas Marimba Trio geeft bijzonder concert in Van Cappellenhuis Met foto's 5 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking Capelle: indrukwekkende bijeenkomst bij oorlogsmonument Fotoreportage 5 mei, 09:12
• Archiefbeeld Dodenherdenking 2023.
Toespraak burgemeester tijdens Dodenherdenking: 'Offers nooit vergeten' Nieuws 4 mei, 20:05
Afbeelding
Noodzaak of nonsens? Workshop over inclusiviteit en diversiteit bij CapelleDoet Nieuws 3 mei, 17:07
Afbeelding
Met een onbekende vast in de lift: tragikomedie in Isala Theater Nieuws 3 mei, 15:20
• De weefstrook van de A20 naar de A16.
Verkeer van A20 naar A16 moet 'blokje om': toerit van 3 op 4 mei dicht Nieuws 3 mei, 13:07
Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 3 mei, 11:57
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28