Afbeelding
Foto: stockfoto

Oekraieners in Capelle herdenken start oorlog

Algemeen 523 keer gelezen

CAPELLE • Een grote groep Capelse Oekraïners die bij gastgezinnen of in de opvanglocatie Rivium verblijven, woonde afgelopen week een landelijke herdenking bij in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. 

De gemeente had voor de Oekraïners een bus en begeleiding van en naar de herdenking geregeld. Burgemeester Peter Oskam kijkt terug op een bewogen jaar: “Vorig jaar kwamen deze ontheemde mensen ons land binnen. Zij hadden huis en haard achtergelaten, gingen een onzekere tijd tegemoet. Ook in Capelle zetten we ons in om deze vluchtelingen op te vangen. Een jaar later zie je dat deze mensen ontzettend hun best doen om er het allerbeste van te maken. Het is knap dat ze het al die tijd volhouden, en fijn dat intussen de meeste mensen een baan hebben gevonden en alle kinderen hier naar school gaan. Nu het alweer een jaar geleden is dat de oorlog begon, willen we deze mensen de gelegenheid bieden om op een waardige manier te herdenken, samen met andere lotgenoten die elders in Nederland onderdak hebben gevonden.”

Op dit moment wonen er 160 Oekraïners in het Rivium. De afgelopen maanden is er op de locatie flink verbouwd om plek te bieden aan nog meer Oekraïners. Zo zijn er extra (slaap)kamers, sanitaire ruimten en kookvoorzieningen gemaakt. Inmiddels is de verbouwing afgerond en de verwachting is dat er in de komende weken nieuwe mensen in het Rivium komen wonen. In totaal is er plaats voor ongeveer 250 Oekraïners.

Oekraïens Ontmoetingscentrum
In het Huis van de Wijk Schollevaar (Stationsplein 20) is onlangs een Oekraïens Ontmoetingscentrum (OOC) geopend. Dit is georganiseerd door Oekraïners zelf en zij worden ondersteund door medewerkers van Welzijn Capelle. Ontmoeting en verbinding staat centraal in het Huis van de Wijk. Ook andere bezoekers zijn altijd welkom. Tijdens de praatgroep Nederlands kunnen de gasten de Nederlandse taal leren. Dit is elke vrijdag van 12:00 tot 13:00 uur.
Binnenkort starten er ook Nederlandse taallessen. Het Ontmoetingscentrum is elke maandag, woensdag en vrijdag open van 9:00 tot 13:00 uur.

Dorpskerk
Ook in de Dorpskerk in Capelle werd zondag stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. De vluchtelingen die de kerk vanaf medio 2022 opvangt hebben in de ochtenddienst van afgelopen zondag een aantal kaarsen aangestoken om op die manier hun wens op een toekomst vol van hoop en vrede te uiten. Wijkpredikant ds. Cluistra citeerde een gebed van dominee Arkadiy Margulis, predikant in Zjytomyr, een stad ten westen van de hoofdstad Kiev. Een deel van het gebed luidt: “Zegen onze vrienden en geef bekering aan de vijanden. Eindig deze oorlog, geef Uw vrede op aarde en in lijdende harten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstconcert 'Komt allen tezamen' in Capelse Elimkerk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Jubilerend CGK Capelle geeft kerstconcert 'Kerstzang bij kaarslicht' Nieuws gisteren
Afbeelding
Kapsalon La Nancy aan Bermweg Capelle ondergaat een make-over Advertorial 6 dec., 11:30
Afbeelding
'Carols for Charity': concert voor kerstpakkettenactie Nieuws 6 dec., 09:00
Afbeelding
Kinderfiets aangetroffen naast het water; niemand gevonden 112 5 dec., 21:39
Afbeelding
Aantal kramen beschikbaar voor kerstmarkt Capelle Nieuws 5 dec., 18:15
Afbeelding
Voorzitter Jan-Willem Kisjes is er voor héél vv Capelle Sport 5 dec., 16:15