Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Kanker als scheldwoord, het went nooit!

Algemeen 909 keer gelezen

Afgelopen zaterdag was het Wereldkankerdag. Voor mij is het elke dag kankerdag, de ziekte laat je nooit meer los als je het al een paar maal is overkomen. 

Sinds vrijdag werd in meerdere sport- en talkshows terecht aandacht besteed aan Thijs Slegers, de communicatieman van PSV. Waar in 2014 een van zijn voorgangers, Pedro Salazar (55) ook overleed aan een slepende ziekte, is nu Thijs (46) een van de velen die helaas is uitbehandeld. Ik ken Thijs al jaren omdat ik naast mijn 35-jarig onderwijsbestaan evenveel jaar meeloop als sportjournalist. Thijs heeft leukemie, bloedkanker en riep op om stamcel- en bloeddonor te worden. Gelukkig meldden direct 3000 mensen zich aan, hulde! Zo’n 50.000 mensen steunden Thijs in De Kuip, ook daarvoor hulde. Maar wat ik totaal niet begrijp is dat enkele minuten later deze verschrikkelijke ziekte weer net zo makkelijk werd gebruikt als scheldwoord jegens de sympathieke Danny Makkelie. Massaal werd zijn voornaam aan de ziekte gekoppeld. Diverse keren achtereen, al zingend nota bene. 

In de voetballerij maar ook in de vrienden- en kennissenkring hoor je bijna niet anders meer. Momenteel ken ik zes mensen die nu dagelijks zelf ondervinden hoe verschrikkelijk je leven verandert na de diagnose “u heeft kanker’. Na die ene zin dringt niets meer tot je door tot je in een achtbaan van emoties terechtkomt en je alles maar moet ondergaan in de hoop dat je geluk hebt, want zo is het toch bijna altijd. Je hebt pech of geluk, vechten kun je, maar hoe dan?

Meerdere keren per week hoor ik volwassenen en ook jongeren, het woord kanker aan een zelfstandig naamwoord plakken. Scheldend, tierend, vloekend hoor je het hen roepen. Op de fiets, schoolplein of op straat. Zonder dat ze vaak beseffen wat ze daadwerkelijk zeggen. Het is immers gemeengoed geworden. Coronaeikel of grieplijer klinkt immers niet ‘zwaar’ genoeg. Het moet vooral krachtig overkomen. Nu, ik kan iedereen vertellen dat het heel krachtig overkomt als je hoort “u hebt kanker”. Op dat moment ben je dus echt een kankerlijer. In het onderwijs heb ik 35 gestreden tegen het gebruik vaak de ziekte als krachtterm. Kankerlijer, je gaat de wreedheid ervan pas inzien als je er echt mee te maken krijgt.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05
• Politie bezig met onderzoek na de aanrijding.
Eis dodelijke aanrijding Maasboulevard: 8 jaar cel, rijontzegging en tbs Nieuws 29 feb, 14:39
Afbeelding
Snuffelmarkt in St. Pauluskerk op 16 maart Nieuws 29 feb, 09:00
Afbeelding
Gestolen bestelbus eindigt na wilde achtervolging in de sloot 112 28 feb, 18:00
• Betalen in de bus kan alleen nog via betaalpas, telefoon of ov-chipkaart.
Vanaf 1 maart geen kaartjes meer te koop in RET-bussen Nieuws 28 feb, 15:30
• Egbert Hadders: klaar voor zijn spinningavontuur.
Egbert Hadders bijt door ondanks tegenslag: soms knock-down, nooit knock-out Sport 28 feb, 13:40