Marsha: ''Het mooiste aan het project vind ik dat we echt iets kunnen betekenen voor mensen met een dwarslaesie.''
Marsha: ''Het mooiste aan het project vind ik dat we echt iets kunnen betekenen voor mensen met een dwarslaesie.''

Marsha uit Capelle doet mee aan project March van TU Delft

Algemeen 42 keer gelezen

Marsha Nieuwland (22) uit Capelle aan den IJssel maakt deel uit van het Project MARCH team, een studententeam van de TU Delft, het vierde prototype van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie in hun werkplaats in Delft.

Capelle / Delft - Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in deze versie van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet om nog meer rekening te kunnen houden met de wensen van gebruikers.

Marsha is als Joint Engineer in het team verantwoordelijk voor de gewrichten van het exoskelet: ‘’De gewrichten geven het exoskelet bewegingsvrijheid’’, legt Marsha uit. ‘’Het mooiste aan het project vind ik dat we echt iets kunnen betekenen voor mensen met een dwarslaesie.’’

Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH, over de onthulling: ‘’Wat een enorm gaaf moment om het exoskelet voor het eerst te kunnen laten zien. We zijn als team ontzettend trots op wat wij in een jaar hebben neergezet.’’ Sjaan Quirijns, teamlid met een dwarslaesie en gebruiker van het exoskelet, voegt hieraan toe: ‘’Na een jaar intensief te hebben samengewerkt met team is het natuurlijk super om te kunnen laten zien wat we dit jaar verbeterd hebben.”

Kamphof ligt het nieuwe heupgewricht toe: “Om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet nog verbeteren. Het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit maakt opzij stappen mogelijk, wat bijvoorbeeld kan helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt.

Het onthulde exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon. Tijdens de demonstratie zullen mensen met een lichamelijke handicap hun modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, tonen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Twee Capellenaren (21) aangehouden op A16 na waarschuwingsschot van politie 112 19 uur geleden
Afbeelding
Zo presteerden de Capelse voetbalclubs afgelopen weekend Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Capelle viert vrijheid met bevrijdingsconcert in St. Paulus' Fotoreportage 22 uur geleden
Afbeelding
Maas Marimba Trio geeft bijzonder concert in Van Cappellenhuis Met foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking Capelle: indrukwekkende bijeenkomst bij oorlogsmonument Fotoreportage 5 mei, 09:12
• Archiefbeeld Dodenherdenking 2023.
Toespraak burgemeester tijdens Dodenherdenking: 'Offers nooit vergeten' Nieuws 4 mei, 20:05
Afbeelding
Noodzaak of nonsens? Workshop over inclusiviteit en diversiteit bij CapelleDoet Nieuws 3 mei, 17:07
Afbeelding
Met een onbekende vast in de lift: tragikomedie in Isala Theater Nieuws 3 mei, 15:20