Afbeelding
aangeboden door feenstra

Waarom is ventilatie in huis belangrijk?

Algemeen 203 keer gelezen

Goede ventilatie in huis is ontzettend belangrijk. In sommige woningen is er meer ventilatie dan in andere. Dat heeft voornamelijk te maken met isolatie, maar ook met externe ventilatiebronnen. Zeker in tijden van corona hechten mensen meer waarde aan een goede ventilatie, maar ook zonder corona is ventilatie ontzettend belangrijk.

Schimmel groot gevolg van slechte ventilatie

Schimmel in Nederland een groot probleem. Vooral huurders van oude huizen hebben hier last van. In 2019 hadden naar verwachting namelijk 1,5 miljoen woningen last van schimmel. Dit blijkt uit een schatting van het RIVM. Het gaat hierbij vooral om huizen die voor 1990 gebouwd zijn. Gezondheidsklachten zijn hier grote gevolgen van. Denk hierbij aan klachten zoals hoofdpijn, hoesten, maar ook chronische verkoudheidsklachten, benauwdheid en slijmvorming. Een goede ventilatie gaat dergelijke problemen tegen.

Hoe gaat ventilatie dit tegen?

In sommige woningen is het helaas zo dat de buitenlucht schoner is dan de lucht in de woning. Daar moet natuurlijk verandering in gebracht worden. Goede ventilatie kan hieraan bijdragen. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld de ramen en deuren open te zetten. Dit is echter lastig te reguleren en kost vaak veel moeite. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om midden in de winter de ramen en deuren te openen om je woning te ventileren. 

Een ventilatiesysteem kan dit wel goed reguleren. Ventilatiesystemen zorgen er namelijk voor dat de lucht in woningen automatisch worden ververst. 

Reinigen is belangrijk

Een groot deel van de huizen in Nederland is uitgerust met mechanische ventilatie. Het is wel erg belangrijk dat een ventilatiesysteem goed wordt onderhouden. Een onderhoudsbedrijf zoals Feenstra is gespecialiseerd in het onderhouden en reinigen van ventilatiesystemen. Ventilatiesystemen raken namelijk vervuild waardoor stof, ongedierte en bacteriën zich hierin makkelijk kunnen ophopen. Dit met het gevolg dat de werking van het systeem niet meer optimaal is en de luchtkwaliteit in huis zal verslechteren. Wat negatieve gevolgen voor de gezondheid van u en uw huisgenoten kan hebben. Daarom is het regelmatig reinigen van een ventilatiesysteem erg belangrijk. Met regelmatig wordt bedoeld dat er iedere 6 jaar een eenmalige reiniging moet worden uitgevoerd. De volgende onderdelen vallen onder het eenmalige onderhoud:

- Reiniging van de luchtkanalen
- Onderhoud en reiniging van de unit en de ventielen
- Meting van de afzuigcapaciteit
- Afstelling van het systeem en de ventielen
- Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

Naast eenmalig onderhoud is het ook verstandig dat iedere 2 jaar de ventilatie box gereinigd wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Kalishoek-Kleijn 65 jaar getrouwd Nieuws 22 sep., 18:15
Afbeelding
Open repetitie koor Twentysomething op 29 september Nieuws 22 sep., 16:30
Afbeelding
Benne Kerver nieuwe fractievoorzitter Leefbaar Capelle Nieuws 22 sep., 13:43
Afbeelding
Muzikale 'Ode aan de dieren' in Van Cappellenhuis Nieuws 22 sep., 12:00
Afbeelding
Asfalt deel A. van Rijckevorselweg vervangen tussen 2 en 7 oktober Nieuws 22 sep., 09:30
Afbeelding
Feestweek vanwege 50-jarig bestaan De Roo Fotoreportage 22 sep., 09:15
Afbeelding
Inloopspreekuur Budgetmaatjes Capelle in bibliotheek Nieuws 21 sep., 16:45
Afbeelding
Tien Capelse verenigingen doen mee aan Grote Clubactie Nieuws 21 sep., 14:00