• Sergiano Lion a Kong in fel duel met Spirit-spits Lukas Bos.
• Sergiano Lion a Kong in fel duel met Spirit-spits Lukas Bos. Foto: John Wijntjes

CVV Zwervers slaat aanval van Spirit af

ouderkerk aan den ijssel • Dat Zwervers volledig recht had op de puntendeling, daar was iedereen het na afloop over eens. 

Eigenlijk verdienden de Capellenaren zelfs nog meer, gezien hun veldoverwicht en surplus aan individuele kwaliteiten. Het was dat de eindpass ontbrak, anders zouden trainer Rody van Hemert en zijn blauwwitte ensemble met een duidelijke overwinning van het veld zijn gestapt. "Er had inderdaad meer in gezeten", oordeelde de coach. "We zijn hier grote delen van de partij dominant geweest en konden onze wil opleggen aan Spirit. Allemaal prachtig, maar dan moet je jezelf wél belonen. Uiteindelijk moet je nog blij zijn dat het twee minuten voor tijd 1-1 wordt, want we hadden hier ook met lege handen kunnen staan."

Voorafgaand aan de wedstrijd was volkomen duidelijk wat de insteek van Spirit - Zwervers was. De Ouderkerkers móesten winnen om aansluiting te krijgen bij de drie punten hoger op de ranglijst van de tweede klasse F bivakkerende Capellenaren; een begerenswaardige positie nét boven de degradatiezone. Voor Zwervers stond níet verliezen voorop, omdat men in dat geval een rivaal op afstand zou kunnen houden. Meteen na het eerste fluitsignaal werd duidelijk hoe de verhoudingen deze natte en herfstachtige zaterdagmiddag in Ouderkerk lagen. CVV Zwervers nam het initiatief en pakte veel balbezit. Tot aanvallende wapenfeiten leidde het niet. Het was Spirit dat na een klein kwartier aan de leidng had kunnen komen, toen Timme van Hof de bal op het kopgrage hoofd van spits Lukas Bos deponeerde. De inzet schampte de paal. Een minuut later was ook Zwervers-aanvaller Giovanni Santos Boaventura dichtbij een doelpunt. Hij zag zijn inzet gekeerd door Spirit-goalie Sean Lugthart. En toen was er uit het niets de 1-0. Daniel van der Zwan maakte een actie op rechts en leverde een puntgave assist op ploeggenoot Niels de Vries, die vervolgens afdrukte en de rechterbenedenhoek vond. 

Het pleitte voor Zwervers dat men deze onverwachte tegenvaller binnen no time te boven kwam. In het tweede deel van de eerste helft behielden de Capellenaren niet alleen hun voetballende suprematie, ze kregen ook kansen om de onterechte achterstand teniet te doen. De vrij onzichtbare spits Roy Hoornweg zag een inzet door Spirit-verdediger Anton de Koning van de lijn worden gehaald en Helber Vasconselos Furtado knalde van veertig (!) meter op de kruising. Kort daarna raakte ook Spirit-vleugelspits Timme van Hof het aluminium. 

Meteen na de thee draaide Zwervers de duimschroeven verder aan op jacht naar de zo felbegeerde gelijkmaker. De pressie die daarmee gepaard ging móest leiden tot een doelpunt, zo was de algemene opinie langs de lijn, maar Zwervers weigerde de trekker over te halen. Voor Van Hemert reden om een aantal wissels toe te passen. Lukas Ungerman werd ingebracht als extra spits. Later volgden ook de met aanvallende intenties spelende Everlon Zimmerman, Niels Ambtman en Roelof Breukhoven. De wedstrijd bevond zich inmiddels allang in de 'pompen of verzuipen'-fase, met een Spirit in doodsnood en een Zwervers dat de druk steeds verder opvoerde, maar ongelooflijk slordig was met zijn laatste pass. 

Juist in een fase waarin spelers en publiek serieus rekening gingen houden met een 1-0 eindstand, sloeg invaller Niels Ambtman toe met een doeltreffende inzet in de uiterste rechterhoek. In de vijf minuten die daarna nog wegtikten probeerden de gasten door te drukken naar de 1-2, maar zo ver kwam het niet. De eindstand werd 1-1 en daarmee mocht Spirit zich gelukkig prijzen. "We hebben onszelf tekort gedaan," vond Zwervers-trainer Rody van Hemert. "We speelden ook vandaag weer om te winnen en ik had na de 1-1 nog een kleine hoop dat we alsnog een driepunter konden meenemen naar de Couwenhoek. Dat was ook verdiend geweest. Hoe dan ook: we hebben met deze 1-1 in ieder geval een aanval van Spirit op onze achtste plek afgeslagen. De komende weken moeten we ons tweedeklasserschap definitief veilig gaan stellen. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Jan Timmer