Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Nieuws 787 keer gelezen

Ieder jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de oorlogen. En aan het einde van die avond begint opeens een feestdag. Dan barsten de festivals los. 

Als leraar van bovenbouwgroepen basisonderwijs probeerde ik die momenten van herinnering en herdenking over te brengen op mijn klassen met alleen maar leerlingen met een migratieachtergrond. Dan vertelde ik het waargebeurde verhaal van mijn familie. Mijn opa en oma hadden Joodse onderduikers op hun boerderij en werden verraden. Kwamen de Duitsers om mijn opa, drie ooms en mijn moeder, plus het groepje onderduikers, mee te nemen. Mijn moeder was dertien en liep op blote voeten. Een van de soldaten vond dat sneu en zij mocht blijven bij haar moeder. Twee jaar verkeerden de achtergeblevenen in onzekerheid tot ver na de bevrijding. Op een dag kwamen mijn opa en de drie jonge mannen terug in het dorp. Zwaar mishandeld. Mijn opa heeft nooit meer goed kunnen lopen en stierf vrij jong. De anderen hielden er een stevig trauma aan over. De laatste jaren voor mijn moeders overlijden kwamen die beelden van de oorlog bij haar in hevigheid terug, zoals nu bij zoveel andere ouderen.

Als leraar vroeg ik de gemeente Rotterdam ooit of we een krans mochten leggen tegenover het stadhuis. Dat mocht en we hielden vanaf toen ieder jaar op 14 mei (datum bombardement) twee minuten stilte op het Stadhuisplein waar de Keucheniusschool dichtbij stond. In de klas spraken we over rassenhaat. De vraag “hoe zou jij het nu vinden als je met een C van Chinees, S van Surinamer, T van Turk of M van Marokkaan op je kleding moet rondlopen, zodat mensen je kunnen uitsluiten of erger?” maakte ieder jaar weer veel indruk. 

Met scholen, kinderen of kleinkinderen musea bezoeken als het Oorlogsmuseum aan de Coolhaven 375, het Mariniersmuseum naast het Witte Huis, of andere gedenkplekken ook hier in Capelle, zorgen er voor dat jongeren de keiharde werkelijkheid van Nederland ook meekrijgen.

Van te veel huidige docenten hoor ik dat ze de oorlog niet eens meer durven te bespreken. Dat steeds meer pubers ontkennen wat er is gebeurd. We moeten blijven herdenken en gedenken wat in ons land en Europa heeft plaatsgevonden. Wereldwijd woedden er nu meer dan veertig oorlogen. De oorlog gaat nooit over, helaas.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Gezondheidscontrole en -advies in Capelse wijken tijdens 'Voel je Fit-tour' Nieuws gisteren
Afbeelding
Column - Joost mag het weten Nieuws 15 mei, 18:05
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De winkeliers van Winkelcentrum Schenkel.
Week van de Stenen Winkel: winkeliers Schenkel staan bij elkaar in de winkel Zakelijk 15 mei, 15:40
• Bianca Solter met haar zoon Leon.
Bianca wil taboe op zelfdoding en verslavingen doorbreken: 'Het kan iedereen overkomen' Nieuws 15 mei, 13:15
• Impressie van het vernieuwde Stadsplein
Raad wil door met ontwerp Stadsplein, maar fronst wenkbrauwen over budget Nieuws 15 mei, 11:52